Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Traktor poháňaný hnojom znižuje poľnohospodárske emisie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť New Holland Agriculture oznámila nový traktor, ktorý je navrhnutý na pohon palivom vyrobeným priamo na mieste z kravského hnoja. Traktor T7 Methane Power LNG pritom poskytne rovnaký výkon a krútiaci moment ako dieselový traktor, ale je súčasťou systému, ktorý dokáže výrazne znížiť emisie.

Systém, na ktorom spoločnosť New Holland spolupracovala s britskou spoločnosťou Bennamann, funguje približne takto: poľnohospodári zhromažďujú čo najviac kravských výkalov vo forme hnojovice a namiesto priameho použitia ako hnojiva ich prečerpávajú do veľkých nádrží alebo krytých lagún. Anaeróbne organizmy sa týmto hrudkovitým výkalom živia a produkujú bioplyn, ktorý obsahuje najmä metán.

Tento plyn sa zhromažďuje a čistí na biometán, ktorý sa môže používať na farmách všade tam, kde sa bežne používa zemný plyn. Alebo sa môže stlačiť a skvapalniť na LNG alebo skvapalnený zemný plyn, ktorý sa musí uchovávať v kryogénnych nádržiach pri teplote -162 °C. Tento plyn sa môže predávať ako produkt alebo sa môže priamo používať na pohon špeciálne upravených motorov. Pevný zvyšok odpadu sa používa ako hnojivo.

Kravský hnoj sa vyplavuje ako hnojovica a uchováva sa v krytých lagúnach, ako je tá vpravo, kde sa anaeróbnou fermentáciou môže premeniť na bioplyn.

Traktor T7 Methane Power LNG je v súčasnosti konceptom, ale podľa spoločnosti New Holland je to prvý traktor na svete navrhnutý na pohon LNG, ktorý umožňuje poľnohospodárom vytvoriť si vlastné palivo.

Podľa tejto štúdie z roku 2018 v magazíne Applied Energy začína mať výroba a predaj biometánu ekonomický zmysel len vtedy, ak chováte viac ako približne 3 600 kusov dobytka, a to z dôvodu drahého zariadenia potrebného na čistenie a skvapalňovanie bioplynu. Zdá sa, že spoločnosť Bennamann tu má riešenie v podobe mobilného zariadenia, ktoré môže cestovať z farmy na farmu a pravidelne premieňať zachytený bioplyn na skvapalnený zemný plyn. Spoločnosť predáva aj systémy kryogénnych nádrží, ktoré sú potrebné na udržiavanie teploty LNG.

New Holland T7 Methane Power LNG: traktor poháňaný kravským hnojom.

Koľko LNG môžete očakávať od určitého počtu kusov dobytka a v akom momente sa takýto systém začne vyplácať? To je veľmi variabilné, závisí to od plemena, od toho, čím ich kŕmite, od toho, koľko času trávia na otvorených pastvinách a koľko v stodolách alebo maštaliach, kde sa dajú ľahko zbierať ich výkaly. Otázka, či má takýto systém zmysel, teda veľmi závisí od každej konkrétnej prevádzky, hoci spoločnosť Bennamann tvrdí, že jej prístup je navrhnutý tak, aby bol ziskový pre „farmy hospodárskych zvierat akejkoľvek veľkosti“.

Z environmentálneho hľadiska sú však účinky významné. Metán je z krátkodobého hľadiska oveľa silnejší skleníkový plyn ako oxid uhličitý. V časovom horizonte 20 rokov vyvolá kilogram metánu v ovzduší viac ako 80-krát silnejší otepľovací účinok ako kilogram oxidu uhličitého. Až v horizonte tisícov rokov ho oxid uhličitý predbehne, pretože metán sa rozkladá rýchlejšie.

New Holland T7 Methane Power LNG: traktor poháňaný kravským hnojom.

Zachytávanie všetkých týchto emisií metánu z kravských výkalov, ich premena na skvapalnený zemný plyn a následné prepúšťanie cez motor traktora nie je úplne čistý proces. Výfukové plyny traktora stále obsahujú oxid uhličitý. Ale tým, že sa efektívne zachytí celé množstvo emisií metánu a premení na emisie oxidu uhličitého, ako aj tým, že sa zabráni spaľovaniu fosílnych palív, ktoré by inak poháňali traktory, sú výsledky v oblasti životného prostredia výrazne lepšie.

„Zníženie emisií CO2 pre farmu so 120 kravami sa potenciálne rovná približne 100 západným domácnostiam,“ uvádza spoločnosť New Holland.