Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoidný robot šokuje svojou vysokou rýchlosťou a zručnosťou

Humanoidný robot šokuje svojou vysokou rýchlosťou a zručnosťou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednej dobe sme videli množstvo humanoidných robotov, no robot Phoenix z dielne kanadskej spoločnosti Sanctuary AI sa chváli „najlepšími robotickými rukami na svete“, vďaka ktorým pracuje úplne autonómne rýchlosťou blízkou ľudskej.

Spoločnosť Sanctuary AI urýchľuje svoj vlastný pokrok smerom k humanoidným robotom na všeobecné použitie, pričom využíva teleoperáciu na to, aby humanoidnému robotovi Phoenix ukázala, ako má robiť veci, a nechala ho vymyslieť ďalšie v simulácii.

Humanoidný robot Phoenix je v tomto priestore zvláštny tým, tím Sanctuary AI ho ešte nepostavil na nohy, aby mohol chodiť. Spoločnosť sa rozhodla nechať túto časť vyriešiť iných, aby sa jej tím mohol sústrediť na detailné pracovné správanie. Humanoid teda sedí na kolieskovej platforme, ale má jedny z najjemnejšie vyladených a človeku podobných robotických rúk.

A tiež sa začína pohybovať spôsobom, ktorý je oveľa rýchlejší, plynulejší a prirodzenejší než čokoľvek iné v tejto oblasti. Môžete si ho pozrieť v akcii na platforme X, pričom treba pripomenúť, že Phoenix je plne autonómny. Bol predtým vycvičený ľudskými operátormi, ale teraz túto úlohu vykonáva úplne sám.

Hydraulické ruky robota Phoenix sú vďaka kombinácii rýchlosti, sily a presnosti údajne najlepšími humanoidnými robotickými rukami na svete.

Takýto druh pohybu sa javí ako výrazný posun v oblasti humanoidných robotov. Ruky humanoida Phoenix sú pritom ovládané hydraulicky, na rozdiel od elektrických motorov v iných humanoidoch. Táto technológia poskytuje kombináciu troch faktorov, ktoré sú veľmi dôležité, a to presnosť, rýchlosť a sila.

Tieto robotické ruky sú skutočne výnimočné v pohybe a keďže hardvér vyzerá mimoriadne schopný, tím sa zameral na vytvorenie stavebných kameňov pohybu. Tam, kde iné skupiny prešli rovno k tréningu plných úloh, spoločnosť Sanctuary AI pracovala na absolútnych základoch spôsobom, ktorý prirovnáva k hre dieťaťa s hračkami visiacimi nad postieľkou.

Humanoidný robot Phoenix pracuje plne autonómne a rýchlosťou blízkej ľudskej.

Spoločnosť hovorí, že existuje 31 až 33 rôznych úchopov, ktoré ľudská ruka dokáže urobiť. A pomocou učiacich sa algoritmov sa tak snaží dosiahnuť, aby jej robotická ruka bola schopná vykonať tých istých 33 úchopov, ktoré pre ľudskú ruku predložili fyzioterapeuti a lekárska oblasť.

Sústredením sa na absolútne základy tak spoločnosť Sanctuary AI buduje schopnosti hmanoidného robota Phoenix spôsobom, ktorý sa možno rozbieha pomaly, ale mal by vykazovať vysokú akceleráciu, keď robot začne vytvárať spojenia medzi pohybmi a rozširovať svoje schopnosti.

Bude rozhodne zaujímavé sledovať, kam až sa táto technológia posunie v budúcnosti.