Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Tando je navrhnutý ako inteligentná lietajúca strážna služba

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Lietajúce drony sa už používajú na stráženie vonkajších priestorov, no nie sú príliš používané v interiéroch, kde nefunguje GPS. To by sa však mohlo čoskoro zmeniť so zavedením nového lietajúceho strážneho systému Tando.

Dron Tando, ktorý bol vyvinutý izraelským startupom Indoor Robotics, sa skladá z troch častí: zo samotnej kvadrokoptéry, stropnej dokovacej stanice „Tile“, kde si dobíja energiu, a z aplikácie, ktorá umožňuje používateľom spravovať celý bezpečnostný systém.

Pokiaľ nehliadkuje, každý dron visí zo spodnej strany jednej zo stropných dokovacích staníc Tile, pričom ho na mieste drží patentovaný dokovací mechanizmus. Ako náhle je čas začať s obhliadkou priestoru (zvyčajne potom, ako zamestnanci odišli domov z práce), dron sa odlepí z dokovacej stanice a začne lietať hore a dole po chodbách a po celej budove.

Drony fungujú ako kooperatívna flotila, pričom môžu pokrývať rôzne oblasti. To znamená, že klienti s menším rozpočtom alebo menšou budovou môžu jednoducho použiť len jeden dron.

Systém lietajúcej strážnej služby s dronom Tando.

Tieto kvadrokoptéry využívajú optické aj tepelné zobrazovacie kamery a nepretržite skenujú svoje prostredie v rozsahu 360 stupňov, a to aj keď sú ukotvené na dokovacej stanici. Údaje sa spracovávajú v reálnom čase pomocou algoritmov založených na umelej inteligencii na cloudovom serveri. Ak dron zistí anomálie, ako sú votrelci, požiare alebo neznáme objekty v budove, prostredníctvom aplikácie na to upozorní správcu systému.

Namiesto použitia GPS sa drony pohybujú v objekte pomocou kombinácie vizuálnej navigácie, pri ktorej rozpoznávajú určité orientačné body, a technológie podobnej systému LiDAR.

Ceny systému ešte len budú oznámené, aj keď spoločnosť Indoor Robotics tvrdí, že by mal byť tento systém podstatne lacnejší ako tradičné alternatívy, ako sú ľudskí členovia bezpečnostnej strážnej služby, pozemné drony alebo stacionárne senzory.

Systém lietajúcej strážnej služby s dronom Tando.