Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne logistické zariadenia zo Slovenska zefektívnia automatizáciu v priemysle

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čoraz viac sa najmä vo výrobnom odvetví skloňuje termín Industry 4.0, inak povedané Priemyselná revolúcia 4.0. Pomocou moderných technológií sa tak fabriky snažia ešte viac automatizovať a zvyšovať produktivitu v oblasti logistiky a výroby. V tomto smere im môže podať pomocnú ruku aj komplexné priemyselné riešenie v podobe systému takzvaných autonómnych logistických zariadení AGV, ktorý vyvinuli slovenskí inovátori z Asseco CEIT.

Inteligentné logistické roboty AGV, alebo inak povedané automaticky navádzané vozidlá, sú navrhnuté tak, aby sa dali ľahko integrovať do výroby a mohli tak efektívne optimalizovať procesy v priemyselnom odvetví. V rámci systému AGV z dielne Asseco CEIT sú pritom k dispozícii viaceré riešenia.

„Do našej flotily autonómnych logistických vozidiel patria ťahače, podbiehacie AGV a najnovšie aj vidlicová technika. Vieme však navrhnúť aj špeciálne mobilné roboty podľa individuálnych potrieb a požiadaviek používateľov. Pripravujeme pre nich komplexné riešenia, v ktorých kombinujeme rôzne typy AGV a periférnych nadstavieb, riadených našim vlastným riadiacim systémom,“ hovorí Andrea Chudá, riaditeľka, Asseco CEIT.

Mobilné roboty, v prevedení ťahača, sú určené na prepravu rôznych bremien. Vďaka možnosti ich prepojenia na interný informačný systém sú schopné bez akejkoľvek obsluhy zabezpečiť zásobovanie výrobnej linky alebo zvoz hotových výrobkov do skladu.

„AGV ťahače majú nosnosť až do 6 ton a dokážu sa autonómne pohybovať maximálnou rýchlosťou 2 metre za sekundu. Tieto robotické ťahače umožnia prepravu aj viacerých paliet naraz. Tým sa môže zefektívniť tok materiálu a zároveň sa skracuje čas výrobného cyklu.“

V priemyselných halách alebo skladoch dokážu pomáhať aj vidlicové AGV, ktoré sú vhodné na rýchlu a bezpečnú prepravu paliet na kratšie vzdialenosti. Unikátnosťou slovenského riešenia je to, že môžu byť v prevedení buď vysokozdvižných alebo nízkozdvižných autonómnych zariadení.

„Nízkozdvižný model s oporou dosahuje zdvih do jeden a pol metra, zatiaľ čo vysokozdvižný model s protiváhou má výšku zdvihu až do 6 metrov. Oba modely majú pritom maximálnu nosnosť nákladu 1,5 tony.“

Prevoz materiálu, ktorý je umiestnený priamo na mobilnom robote, a vytváranie flexibilných montážnych liniek, zaistia zasa takzvané podbiehacie automaticky navádzané vozidlá.

„Tieto inteligentné mobilné roboty sú vhodné pre širokú škálu nadstavieb a periférnych zariadení. Otáčajú sa na mieste, majú krátky čas nabíjania a priestor okolo seba monitorujú v 360 stupňoch, čo zabezpečí maximálnu bezpečnosť.“

Autonómne logistické zariadenia s elektrickým pohonom sú navrhnuté tak, aby mohli pracovať aj v trojzmennej prevádzke. Svoju lítium-iónovú batériu si pritom automaticky dopĺňajú energiou v nabíjacom ostrove, prostredníctvom bezkontaktného indukčného nabíjania. Mobilné roboty z dielne žilinskej technologickej spoločnosti Asseco CEIT sa vyznačujú aj tým, že sú škálovateľné a dajú sa vo vysokej miere upravovať.

„Dá sa to dosiahnuť integráciou rôznych modulov a periférií pre AGV. Naše najnovšie modely inteligentných mobilných robotov sú už pripravené aj na 5G technológiu. V spolupráci so spoločnosťou Slovak Telekom sme vytvorili uzavretú 5G sieť, ktorá je k dispozícii našim používateľom ako testovacie prostredie.“

Navigáciu a orientáciu v priestore zaistia rôzne senzorické a kamerové systémy s využitím prvkov umelej inteligencie. Pre zaistenie bezpečnosti prevádzky môžu AGV zariadenia sledovať dianie okolo seba až do 360 stupňov. Za všetkým pritom stojí vlastný komplexný monitorovací a riadiaci systém MCS.

„Náš systém sa stará o automatické riadenie pohybu jednotlivých AGV, bez zásahu operátora. Využíva k tomu informácie o stave, činnosti, pozícii, prípadne o problémových situáciách AGV v prevádzke.“

Monitorovacia časť systému umožní sledovanie polohy, činnosti a stavu jednotlivých mobilných robotov. Používateľovi to prinesie celkový prehľad a kontrolu nad situáciou.

„Výhodou je, že AGV zariadenia monitorujeme v reálnom čase. Informácie sú zobrazované v prehľadnej forme, najmä s grafickým znázornením stavu. Používateľ dokonca môže v reálnom čase ovplyvniť jednotlivé prvky rozhodovania ich aktiváciou alebo deaktiváciou. Všetky údaje sa tiež zaznamenávajú, neskôr analyzujú a následne slúžia ako východiskový bod pre ďalšiu optimalizáciu logistických procesov,“ uzatvára Andrea Chudá, riaditeľka, Asseco CEIT.

Aj vďaka inteligentnému riadeniu a technológiám, pre pokročilú orientáciu, si môžu autonómne logistické zariadenia od šikovných vývojárov z Asseco CEIT nájsť široké uplatnenie. Či už sú to logistické sklady, výrobné závody alebo iné priemyselné prevádzky, automaticky navádzané vozidlá im môžu pomôcť k zvýšeniu produktivity, flexibility a najmä bezpečnosti pri manipulácii s nákladom. Spojenie technológií z reálneho a virtuálneho sveta tak prináša ešte vyššiu úroveň automatizácie.