Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

FedEx skúma leteckú prepravu pomocou veľkého autonómneho dronu

FedEx skúma leteckú prepravu pomocou veľkého autonómneho dronu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V januári spoločnosť Elroy Air predviedla predprodukčnú verziu autonómneho nákladného dronu, ktorý dokáže prepraviť až 227-kilogramový náklad na vzdialenosť viac ako 482 kilometrov. Teraz spoločnosť FedEx oznámila, že plánuje čoskoro tieto schopnosti otestovať. Cieľom testov je demonštrovať letecké prepravy medzi triediacimi centrami bez pilota, pričom testovacie lety sa začnú budúci rok.

Podobne ako iné veľké logistické spoločnosti, aj FedEx skúma potenciál robotiky na zefektívnenie svojich operácií v budúcnosti a teraz obracia svoj pohľad na oblohu. Tvrdí, že jej spolupráca so spoločnosťou Elroy Air v skutočnosti siaha až do roku 2020, a teraz načrtáva plány na využitie nákladného dronu tejto spoločnosti ako súčasti svojich logistických operácií na stredné vzdialenosti.

Spoločnosť Elroy Air dúfa, že autonómia sa rozšíri aj na samotné balenie nákladu.

Nákladný dron s názvom Chaparral od spoločnosti Elroy Air prepravuje svoj obsah v kontajneri v tvare kanoe, ktorý je pripevnený na jeho bruchu. Na dosiahnutie pôsobivého doletu využíva hybridný pohon na elektrický a zemný plyn. Stroj je navrhnutý na autonómne vyzdvihovanie a uvoľnenie prepravných kontajnerov a spoločnosť FedEx plánuje využívať tento dron na prepravu tovaru medzi svojimi triediacimi centrami na obsluhu dôležitého článku v dodávateľskom reťazci.

Systém je navrhnutý tak, aby fungoval úplne autonómne, vrátane vyzdvihovania a uvoľňovania nákladných kontajnerov bez ľudskej pomoci.

„Spoločnosť FedEx bola postavená na inováciách a vždy sa snažíme o nové technológie, ktoré pomôžu zlepšiť logistické odvetvie prostredníctvom lepšej bezpečnosti, efektívnosti a služieb zákazníkom,“ povedal Joe Stephens zo spoločnosti FedEx. „Tešíme sa na ďalšie testovanie a učenie počas našej spolupráce so spoločnosťou Elroy Air.“

Hoci časový harmonogram letových skúšok zostáva pomerne nejasný, FedEx tvrdí, že obe spoločnosti budú usilovať o certifikáciu a začnú s letovými skúškami v roku 2023.

Spoločnosť FedEx chce, aby dron Chaparral spoločnosti Elroy Air vykonával prepravu nákladu medzi triediacimi centrami.