Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

U-Boat Worx kladie dôraz na výhľad v najnovšej 9-miestnej ponorke Nexus

U-Boat Worx kladie dôraz na výhľad v najnovšej 9-miestnej ponorke Nexus
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Holandský výrobca ponoriek U-Boat Worx ešte v roku 2016 odhalil turistické plavidlo Cruise Sub s dvomi oknami, ktoré môže hlboko pod morskú hladinu vziať až deväť ľudí. Teraz spoločnosť predstavila celoakrylového súrodenca s jedným pozorovacím oknom v tvare vajíčka.

Nová vlajková loď radu Nexus sa skladá z dvoch modelov - jeden dokáže pojať osem cestujúcich (hoci by to zahŕňalo aj dve deti) a jedného pilota, zatiaľ čo druhý zvládne celkovo sedem cestujúcich. Každý z nich má mimoriadne veľký elipsovitý tlakový trup so sedadlami biznis triedy vo vnútri a až 914 litrov vnútorného priestoru na osobu.

Elektrické ponorky radu Nexus môžu pojať až deväť osôb vrátane pilota.

Spoločnosť U-Boat Worx tvrdí, že na ponorke tejto veľkosti nainštalovala najväčší vstupný poklop na uľahčenie prístupu a na želanie je možné doobjednať aj výťah pre cestujúcich. Potápačské nádrže boli namontované hore, horné a bočné plaváky boli odstránené a boli nainštalované také otočné sedadlá, aké sa nachádzajú v ponorkách Cruise Subs, aby cestujúci mali neobmedzený výhľad cez rozsiahle pozorovacie okno. A pod dozorom môže cestujúci dokonca ovládať intuitívny ovládač Manta, aby si vychutnal zážitok z ponárania.

Nové ponorky sú optimalizované na spúšťanie a vyťahovanie z lode, hoci sa dajú nasadiť aj z pevniny. Zostava sa dodáva s bezdrôtovým ovládačom na navigáciu plavidla od podpornej lode bez pilota vo vnútri, ako aj na udržiavanie polohy Nexusu nad miestom ponoru.

Plavidlo Nexus je vybavené 10-timi 6,4 kW prúdovými motormi pre maximálnu rýchlosť 3 uzly.

Každý model je dimenzovaný do hĺbky 200 metrov a obsahuje 62 kWh tlakovo odolnú lítium-iónovú batériu, ktorá vystačí až na 18 hodín prevádzky na jedno nabitie počas 10 ponorov denne. Plavidlo je údajne najrýchlejším viacmiestnym ponorným plavidlom na trhu, ktoré je vybavené 10-timi 6,4 kW prúdovými motormi pre maximálnu rýchlosť 3 uzly a môže sa pochváliť schopnosťou manévrovať v akomkoľvek smere.

Podobne ako ostatné ponorky od spoločnosti U-Boat Worx, aj plavidlá Nexus budú pravdepodobne určené pre luxusné turistické rezorty, výletné linky a súkromných prevádzkovateľov. Cena nebola zverejnená, čo samo o sebe naznačuje, že nová séria Nexus bude mať veľmi drahú cenovku.

Ponorka Nexus je vybavená mimoriadne veľkou akrylovou vyhliadkovou bublinou a otočnými sedadlami.