Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jednoduchý nápad v prvých testoch znížil emisie nákladných lodí o 17,3 %

Jednoduchý nápad v prvých testoch znížil emisie nákladných lodí o 17,3 %
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ambiciózne riešenie „Blue Visby Solution“ navrhuje, bez akýchkoľvek úprav samotných lodí, obrovské úspory paliva a emisií pre nákladné lode na celom svete jednoducho tým, že je inteligentnejšie, pokiaľ ide o rýchlosť a načasovanie a odstraňuje neefektívnosť.

Lodná doprava je mimoriadne efektívny spôsob prepravy voľne loženého tovaru po celej planéte, ale je zodpovedná za približne 3 % globálnych emisií uhlíka spôsobených človekom a jedinečné energetické požiadavky nákladných lodí na dlhé vzdialenosti sťažujú ich dekarbonizáciu.

Pripravujú sa najrôznejšie technologické riešenia, či už vodíkové, čpavkové a metanolové pohony, a dokonca došlo aj k návratu k obrovským plachtovým krídlam , ako aj k obrovským autonómnym šarkanom určeným na ťahanie lodí, s cieľom ušetriť palivo. Ale práve to robí riešenie Blue Visby tak fascinujúcim, že netreba vôbec meniť lode. Jednoducho ich riadite inak.

V súčasnosti sa podľa tímu Blue Visby väčšina nákladných lodí riadi prevádzkovou praxou známou ako „sail fast, then wait“ (SFTW), čiže „plav sa rýchlo, potom čakaj“. To znamená, že lode idú tak rýchlo, ako môžu, z prístavu A do prístavu B, bez ohľadu na to, ako vyzerá cestovný poriadok v ich cieli. Keď sa tam dostanú, nehybne čakajú na voľnobehu, pričom pokračujú v spaľovaní paliva, kým nenastane čas, aby zakotvili a naložili / vyložili svoj náklad.

Riešenie Blue Visby vyžaduje značné prepojenie, koordináciu a účasť mnohých rôznych zainteresovaných strán v celosvetovom meradle. No je to neuveriteľne jednoduché. Jednoducho povie lodiam, aby spomalili, takže do prístavu dorazia presne načas. Pretláčanie celého objemu vody nižšou rýchlosťou výrazne znižuje hydrodynamický odpor, takže motory spaľujú podstatne menej paliva, čo zodpovedá poklesu emisií. A rýchlosť dodávky nákladu je úplne nedotknutá. Lode sa stále nakladajú a vykladajú v presne rovnakých časoch.

O akom zvýšení efektívnosti tu hovoríme? Tím Blue Visby študoval pohyby 3 651 plavidiel Panamax, ktoré podnikli 20 580 jázd v roku 2022, a odhadol, že tieto úpravy načasovania by mohli znížiť emisie o priemernú mieru 23,2 % bez ovplyvnenia výsledkov pre zákazníkov.

Teraz boli dokončené prvé námorné skúšky. Dve lode na hromadnú prepravu nákladu, M/V Gerdt Oldendorff a M/V Begonia, nasadili na plavby do Austrálie „všetky komponenty Blue Visby Solution“, vrátane softvéru, technických a operačných systémov. Prvá z lodí zaznamenala odhadované zníženie CO2 o 28,2 % v porovnaní so štandardnými rýchlosťami pri SFTW. Druhá loď dosiahla 12,9 %, v priemere 17,3 %.

Riešenie je neuveriteľne jednoduché: spomaľte a dostaňte sa tam práve včas, namiesto toho, aby ste spálili ďalšie palivo, tlačili na rýchlosť a potom stáli na voľnobehu na kotve.

Tieto počiatočné výsledky sú neuveriteľne sľubné, ale eliminácia myslenia SFTW z globálneho lodného obchodu nie je malá úloha. Je zakotvená v ťažko vybojovaných dlhodobých zmluvách medzi lodnými spoločnosťami, zákazníkmi, prístavmi, pracovníkmi v prístavoch a všetkými tými závislými službami, ktoré sa zapájajú do globálnej logistiky, niekedy aj so stimulmi.

No konzorcium Blue Visby vytvorilo zmluvnú architektúru postavenú na mnohostrannom mechanizme zdieľania výhod, ktorý umožňuje vlastníkom lodí, nájomcom a záujmom o náklad zdieľať náklady (ako sú náklady súvisiace s dlhším prechodom cez oceán) a tiež výhody (ako sú úspory paliva a akákoľvek iná finančná hodnota spojená so znížením emisií). Je to pokus o to, aby bol systém výhodný pre obe strany a aby sa podnietili všetky strany k účasti. Prvý test na mori tiež prebehol testom tohto systému zdieľania výhod.

Okrem zníženia spotreby paliva a emisií, šetrenia peňazí a dodržania času, existujú aj ďalšie výhody. A to, že vyhýbanie sa predĺženým čakacím dobám na kotve znižuje znečistenie trupu, čím sa časom ďalej zvyšuje účinnosť. Zlepšuje to tiež kvalitu ovzdušia mimo prístavov a zníženie rýchlosti na mori znižuje podmorské hlukové znečistenie, ako aj riziko zrážky veľrýb.

Určite to vyzerá ako očividná výhra pre väčšinu zúčastnených strán, ako aj pre našu planétu. A je to riešenie, ktorého výhody budú naďalej pribúdať, keď sa presadia ďalšie technológie dekarbonizácie. Zelené palivá budú pravdepodobne drahšie a problémom bude dojazd, takže pomalšia plavba ušetrí viac peňazí a otvorí to ďalší užitočný dojazd, keď sa rozbehne čistá nákladná doprava.

„Dekarbonizácia je nedosiahnuteľná bez energetickej účinnosti a energetická účinnosť je nemožná, ak lode budú pokračovať v rýchlej plavbe a potom čakať,“ uvádzajú koordinátori Haris Zografakis a Pekka Pakkanen, Blue Visby Consortium. „Skúšky prototypu CBH demonštrujú, že Blue Visby Solution bude ústredným prvkom každej úspešnej stratégie dekarbonizácie pre všetky námorné zainteresované strany: majiteľov lodí, nájomcov, obchodníkov, záujmové skupiny v oblasti nákladu, terminály a prístavy.“

„Sme veľmi nadšení, že vidíme výsledky prvých skúšok prototypov, ktoré sa uskutočnili s neoceniteľnou podporou člena konzorcia, CBH Group,“ hovorí generálny riaditeľ Christian Wounlund. „Všetky komponenty Blue Visby Solution boli testované: zmluvy, softvér, operácie a mechanizmus zdieľania benefitov. Zatiaľ čo pilotný program aj prototypové skúšky budú pokračovať v nasledujúcich mesiacoch, tento rok sme na dobrej ceste ku komerčnému nasadeniu.“