Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nikola Motor sa vydáva cestou elektrických kamiónov

Nikola Motor sa vydáva cestou elektrických kamiónov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nikola Motor svoju výrobu zatiaľ sústredila okolo vodíkových palivových článkov pre svoje nákladné vozidlá One, Two a Tre. Pred nedávnom však spoločnosť oznámila, že sa s upravenými verziami kamiónov Nikola Two a Tre chystá pustiť už aj do teritória čisto elektrických nákladných vozidiel.

Nové elektricky poháňané nákladné vozidlá rozšíria portfólio spoločnosti Nikola Motor. Súčasné varianty s vodíkovými batériovými článkami sú zamerané na prepravu tovaru na dlhé vzdialenosti, zatiaľ čo modely s elektrickým batériovým pohonom budú mať na starosti prekonávanie kratších vzdialeností.

Nákladné vozidlá Nikola Two a Tre s elektrickým pohonom budú k dispozícii vo verziách s výkonom 500 kWh, 750 kWh a 1 000 kWh. Posledná z nich pritom poskytne dojazd na jedno nabitie až do vzdialenosti 644 kilometrov a v reálnych poveternostných podmienkach využíva približne 2,25 kWh na jeden kilometer. Batériový pohon je zložený z približne 69 000 lítium-iónových článkov.

Spoločnosť Nikola Tesla sa s upravenými verziami kamiónov Nikola Two a Tre chystá pôsobiť už aj v oblasti elektrických nákladných vozidiel.

Model nákladného vozidla Two je navrhnutý pre región Severnej a Južnej Ameriky, zatiaľ čo model Tre je so svojim plochým nosom určený pre Európu, Áziu a Austráliu. Predpokladá sa, že modely s vodíkovým elektrickým pohonom sa budú pohybovať až do vzdialeností 1 930 kilometrov a ich nabitie bude trvať len 15 minút, zatiaľ čo elektrická batéria bude mať pravdepodobne oveľa dlhší čas nabíjania a oveľa kratšie dojazdy.

Elektrické batérie sú ťažšie o približne 2 270 kilogramov v porovnaní s vodíkovými palivovými článkami. Cieľom spoločnosti Nikola Motor je pritom zbavenie sa klasických dieselových nákladných vozidiel, ktoré by na cestách mohli nahradiť oveľa ekologickejšie vodíkové alebo elektrické nákladné vozidlá.