Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MAMBO: Prvý 3D tlačený motorový čln zo sklenených vlákien na svete

MAMBO: Prvý 3D tlačený motorový čln zo sklenených vlákien na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Návštevníci tohtoročnej medzinárodnej výstavy lodí v talianskom Janove si môžu pozrieť pomerne jedinečné kúsky. Napríklad motorový čln MAMBO, ktorý vyrobila spoločnosť Moi Composites so sídlom v Miláne, sa vyhlasuje za prvý „skutočný“ 3D tlačený motorový čln zo sklenených vlákien na svete.

Názov predvádzaného motorového člna MAMBO je skratkou pre Motor Additive Manufacturing BOat. Bol pritom 3D vytlačený v niekoľkých dieloch pomocou procesu, ktorý je známy ako Continuous Fiber Manufacturing (CFM). To zahŕňalo použitie dvoch robotov Kuka Quantec High Accuracy - v Miláne a v britských prevádzkach projektového partnera Autodesk. Roboty vyrábali jednotlivé diely strategickým nanášaním kontinuálnych sklenených vlákien, ktoré boli vytvrdzované ultrafialovým žiarením a následne boli impregnované živicou.

3D tlačený motorový čln zo sklenených vlákien MAMBO.

Podľa spoločnosti Moi Composites umožňuje jej 3D tlačový systém vytvárať výrobky s mechanickými vlastnosťami, ktoré sú podobné tradičným jednosmerným skleneným vláknam, no bez potreby akýchkoľvek foriem alebo použitia iných nástrojov a vybavenia. To údajne znamená, že prototypy vystužené vláknami alebo výrobky z malosériovej výroby by sa mohli dať vyrábať pomerne lacno a jednoducho.

3D tlačený motorový čln zo sklenených vlákien MAMBO.

Hotový motorový čln MAMBO, ktorý bol vyrobený ako jednorazové riešenie na predvedenie technológie CFM, meria 6,5 metra na dĺžku a 2,5 m na šírku. Jeho hmotnosť sa dostala na okolo 800 kilogramov. Čln je pritom plne funkčný a obsahuje motor s výkonom 115 koní, navigačný systém, biele kožené sedadlá a korkovú podlahu.

Výstava Genoa Boat Show 2020 sa koná do 6. októbra na Piazzale (námestí) Johna Fitzgeralda Kennedyho v talianskom Janove.

3D tlačený motorový čln zo sklenených vlákien MAMBO.