Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podvodný dron Seasam sleduje potápačov a plní pridelené úlohy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzska námorná technologická spoločnosť Notilo Plus predstavila nový podvodný dron Seasam, ktorý sa dokáže ponoriť do hĺbky až 100 metrov. Je navrhnutý na priemyselné aplikácie a preto dostal do výbavy viacero užitočných technológií.

Podvodný dron Seasam je schopný bezdrôtovo sledovať potápača a nakrúcať video záznam. Robí to kombináciou akustických technológií a technológie počítačového videnia. Zo vzdialenosti až niekoľkých desiatok metrov je tak schopný zachytiť akustické signály vydávané riadiacou jednotkou, ktorú nosí používateľ. To mu umožňuje nájsť potápača aj v noci alebo v podmienkach nízkej viditeľnosti.

Priemyselný podvodný dron Notilo Plus Seasam.

Keď sa podvodný dron dostane dostatočne blízko, použije svoju palubnú kameru s rozlíšením 1080p a rýchlosťou záznamu 30 snímok za sekundu, spolu so systémom vizuálneho rozpoznávania, aby skutočne zbadal potápača. Potom ho môže udržať zasotreného a vycentrovaného v zábere, zatiaľ čo sa pohybuje spolu s ním. Využíva pritom vlastný sonarový systém na detekciu a vyhýbanie sa prípadným prekážkam.

Riadiaca jednotka sa tiež používa na odosielanie príkazov akustického signálu do Seasamu. Hoci používateľ v skutočnosti nemôže riadiť dron, môže upraviť jeho nasledujúcu vzdialenosť / uhol, zapnúť jeho reflektory a spustiť alebo zastaviť nakrúcanie. Okrem toho môže dron nastaviť tak, aby sa pohyboval pred ním, krúžil okolo neho, keď zastaví, či sa vynoril sám alebo prišiel priamo k potápačovi, aby ho chytil a rušne nasmeroval na čokoľvek, čo chce zaznamenať.

Priemyselný podvodný dron Notilo Plus Seasam.

Podvodný dron Seasam sa môže aj diaľkovo ovládať z povrchu prostredníctvom dlhého komunikačného kábla. Používateľ potom použije ručné diaľkové ovládanie vybavené tabletom na ovládanie a zobrazenie videa v reálnom čase. Prostredníctvom rovnakej technológie vizuálneho rozpoznávania, ktorú používa na sledovanie potápačov, môže byť Seasam následne inštruovaný, aby udržal v strede záberu ciele, ako sú časti trupu lode, piliere v dokoch alebo podvodné stavby, keď sa okolo nich pohybuje alebo sa pohybuje s nimi, ak sú mobilné.

Ďalšou možnosťou diaľkového ovládania je využitie motorizovaného miniatúrneho povrchového plavidla nazvaného ako Navigator. K podvodnému dronu sa pripája kratším káblom a s operátorom komunikuje bezdrôtovo cez Wi-Fi. To znamená, že kábel je len o niečo dlhší, ako je požadovaná hĺbka ponoru dronu, namiesto toho, aby bol dostatočne dlhý na to, aby sa tiahol až k brehu. Plavidlo Navigator dokáže určiť podvodnú polohu Seasamu vzhľadom na svoju polohu, a je schopný poskytnúť súradnice GPS pre čokoľvek, čo dron spozoroval.

Priemyselný podvodný dron Notilo Plus Seasam.

Pokiaľ ide o základné špecifikácie, podvodný dron Seasam s hmotnosťou 9 kilogramov je vybavený siedmimi tryskami, má maximálnu hĺbku ponoru až 100 metrov, jeho prevádzka je 1,5 hodiny na jedno nabitie vyberateľnej lítium-iónovej batérie s kapacitou 6 600 mAh a využíva dva integrované 1 000-lumenové LED reflektory. Veľká časť jeho hardvéru a softvéru sa pritom dá aktualizovať. Seasam tak môže byť vybavený aj batériou so 4-hodinovou výdržou, môže mať 4K kameru alebo svetlá s jasom až 10 000 lúmenov. Navyše má navrchu držiak pre osadenie senzorov a iných zariadení tretích strán.

Cena priemyselného podvodného dronu Seasam sa začína od 12 000 EUR.

Priemyselný podvodný dron Notilo Plus Seasam.