Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická mula s inteligentným nasledovaním unesie až 136 kg nákladu

Robotická mula s inteligentným nasledovaním unesie až 136 kg nákladu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovačné laboratórium Fast Forward skupiny Piaggio predstavilo samonavádzacieho valcového robota s plochou korbou. Spoločnosť uvádza, že cieľom robotickej platformy Kilo je pomôcť podnikom „rozšíriť ich pracovnú silu a zvýšiť bezpečnosť pracovníkov“.

Tento spin-out spoločnosti Fast Forward už v roku 2019 predstavil svoj prvý produkt, ktorým bol samovyvažovací kolesový nosič nákladu s názvom Gita. Ten využíval množstvo senzorov na to, aby sa zameral na svojho používateľa a nasledoval ho. Robot v podstate slúži ako futuristický nákupný vozík, ktorý pomáha ľuďom prepraviť ich tovar domov.

Ak by jeho kapacita 18 kg nestačila na uspokojenie potrieb rastúcej rodiny, tím Piaggio Fast Forward (PFF) odhalil aj trojkolesového „staršieho brata“ s názvom Kilo, ktorý mal 120-litrový priestor a bol dimenzovaný na prepravu až 100 kilogramov nákladu. Ďalšie podrobnosti o vývoji verzie Kilo neboli zverejnené, no zdá sa, že aspoň názov bude žiť ďalej. PFF totiž preniká aj do firemného sveta so štvorkolesovou platformou, ktorá je vybavená technológiou „inteligentného nasledovania“, ktorá je určená na prevážanie krabíc v sklade alebo logistickom centre.

Tam, kde by humanoidní roboti mohli zabrať naše pracovné miesta, spoločnosť PFF zdôrazňuje, že roboty Kilo sú navrhnuté tak, aby „pracovali spolu s ľuďmi, umožňovali používateľom prirodzený presun materiálov a znižovali riziko zranenia“. Nový priemyselný robot využíva rovnakú sadu senzorov a 4D radarovú technológiu ako modely Gita, pričom pracuje „ihneď po vybalení z krabice stlačením tlačidla“ a nasleduje ľudského operátora pri prenášaní krabíc alebo paliet umiestnených na jeho plochom chrbte.

Senzory robota Kilo dokážu stlačením tlačidla zamerať a sledovať ľudského pracovníka.

Táto platforma s rozmermi 81 x 56 centimetrov pritom zvládne maximálne úžitkové zaťaženie až 136 kilogramov. Je vybavená ôsmimi montážnymi bodmi a môže byť vybavená vozíkmi alebo regálmi špecifickými pre daný podnik, aby lepšie vyhovovala potrebám konkrétnych úloh.

Robotická mula Kilo je údajne optimalizovaná na detekciu a predvídanie ľudského správania. Vďaka štyrom motorizovaným kolesám sa pohybuje rýchlosťou chôdze 3 km / h a zvládne stúpanie až do 5-tich stupňov. Na jedno nabitie vydrží pracovať až 10 hodín, potom sa musí na 3 hodiny pripojiť k elektrickej sieti. V prípade potreby možno uviesť do pohybu konvoj robotov, pričom vedúci robot Kilo nasleduje svojho ľudského pána a vlečné roboty nasledujú vedúceho robota a seba navzájom v bezpečnej vzdialenosti.

Nový robot využíva aj debutový softvér PFF na autonómne správanie Travel on Known Paths. Ten mu umožňuje sa pohybovať samostatne alebo sledovať nastavené trasy. Jeho vstavaná pamäť dokáže uložiť viac ako sto ciest. Senzory nepretržite skenujú okolie a vytvárajú 3D mapu objektu, čo robotovi umožňuje bezpečne sa pohybovať v dynamickom prostredí bez toho, aby si to vyžadovalo úpravy infraštruktúry. A mobilná aplikácia Pro Tools umožňuje správu vozového parku, prístup zamestnancov, históriu používania a aktualizácie firmvéru.

Nová výrobná linka spoločnosti Moto Guzzi bude prvým oficiálnym pracoviskom pre robota Kilo, po ktorom budú nasledovať vlastné závody spoločnosti Piaggio v štyroch krajinách.

„Autonómna technológia spoločnosti PFF umožňuje našim robotom bezpečne sa pohybovať s pracovníkmi a okolo nich v zložitých prostrediach, zefektívniť pracovné postupy a zvýšiť produktivitu,“ povedal Greg Lynn, generálny riaditeľ spoločnosti PFF.

Skupina Piaggio uvádza, že platforma Kilo si prvýkrát vyskúša prácu v reálnom svete, keď talianska spoločnosť Moto Guzzi, ktorá sa zaoberá mobilitou, zamestná niekoľko robotov na pomoc pri nových výrobných linkách. Piaggio tiež plánuje zaviesť tieto robotické muly aj do svojich vlastných výrobných závodov v Taliansku, Indii, Vietname a Indonézii.