Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obratný podvodný robot Cuttlefish využíva dve manipulačné ramená

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o podvodné roboty, niektoré úlohy sa dajú ľahko automatizovať, zatiaľ čo iné najlepšie zvláda ručné diaľkové ovládanie. Experimentálny podvodný robot Cuttlefish spája to najlepšie z oboch svetov a navyše šikovne mení orientáciu pri používaní svojich dvoch manipulačných ramien.

Robot Cuttlefish AUV (autonómne podvodné vozidlo), vyvinutý tímom nemeckého výskumného centra pre umelú inteligenciu (DFKI), bol vytvorený ako súčasť väčšieho projektu námornej robotiky Mare-IT. Batériou poháňané experimentálne AUV meria na dĺžku 2,8 metra, váži 1 200 kilogramov a vďaka svojim ôsmim elektrickým tryskám je schopné operovať v hĺbkach až 1 500 metrov. Obsahuje tiež tri kamery, jedna vpredu a dve na spodnej strane, ďalej súpravu LED reflektorov a dve manipulačné ramená, ktoré sa pri nepoužívaní skladajú do spodnej časti robota.

Podvodný AUV / ROV robot Cuttlefish.

Myšlienkou je, že namiesto toho, aby sa Cuttlefish musel na každé použitie nasadzovať z povrchového plavidla, bude uložený v podvodnom hangári vybavenom nabíjačkou batérie. Hangár sa bude nachádzať v blízkosti konštrukcie, ako je ropná plošina na mori alebo veterná turbína. Pri bežných úlohách, ako je kontrola tejto konštrukcie, bude robot autonómne vychádzať zo svojho hangáru a potom bude kontrolovať veci, pričom zostane v horizontálnej orientácii. Bude sa riadiť prednou kamerou a algoritmami založenými na umelej inteligencii, ktoré bežia na jeho palubnom počítači.

Pri zložitejších úlohách, ktoré si vyžadujú ľudský zásah, môže operátor na diaľku prevziať manuálne ovládanie robota. Bude s ním komunikovať v reálnom čase cez optický kábel, ktorý vedie z podvodného robota k satelitnej komunikačnej bóji na hladine.

Podvodný AUV / ROV robot Cuttlefish.

Keď Cuttlefish vstúpi do režimu ROV (diaľkovo ovládané vozidlo), otočí sa do vertikálnej orientácie. Jeho dve manipulačné ramená, ktoré boli predtým na jeho spodnej strane, sa potom vysunú z toho, čo je teraz jeho predná časť. Operátor vybavený náhlavnou súpravou Microsoft HoloLens VR bude tieto ramená ovládať prostredníctvom hlasových príkazov a fyzického ovládača, pričom bude ramená navigovať s pomocou dvoch predtým spodných kamier.

V súčasnosti sa nehovorí o tom, kedy bude podvodný AUV / ROV robot Cuttlefish dostupný na komerčné účely.

Podvodný AUV / ROV robot Cuttlefish.