Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Izrael odhalil nový tank s prvkami pokročilej umelej inteligencie

Izrael odhalil nový tank s prvkami pokročilej umelej inteligencie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Izraelské obranné sily prinášajú do boja veľkých obrnencov technológiu umelej inteligencie, ktorá sa usídlila v najnovšej verzii bojového tanku Merkava Mark 4 Barak. Ten je označovaný ako prvý tank s pokročilou umelou inteligenciou a senzorickým systémom, vďaka ktorým dokáže prebrať množstvo rutinných úloh, čo umožňuje posádke tanku sa oveľa lepšie sústrediť na bojovú misiu.

Model tanku Merkava nastúpil prvýkrát do služby už v roku 1978. Ide o tank s dvojitým využitím, ktorý sa vyznačuje veľkou vežou osadenou na podvozku a pancierovými dvermi, ktorú sa nachádzajú na zadnej strane. Vďaka tomuto rozloženiu je vo vnútri tanku dostatok priestoru a môže sa v prípade potreby premeniť na obrnené prepravné vozidlo pechoty alebo ako vozidlo pre evakuáciu zranených priamo z horúceho bojiska.

Izraelské obranné sily odhalili najnovšiu verziu bojového tanku Merkava Mark 4 Barak, ktorý je vybavený pokročilou umelou inteligenciou a senzorickým systémom.

Najnovšia verzia tanku Merkava s označením Mark 4 Barak (alebo skrátene Mk. 4 Barak) by mala byť začať skúšaná v roku 2020. Hlavným vylepšením oproti staršej generácii tohto tanku je implementovanie pokročilej umelej inteligencie, ktorá dokáže prebrať rutinné úlohy od posádky. Podľa Izraelských obranných síl to nielenže umožní zefektívniť čas misií približne o 30 percent, no tiež to prispeje k rýchlejšiemu a presnejšiemu zneškodňovaniu cieľov počas útoku. Okrem toho môže počítač poskytnúť údaje nielen svojej posádke, ale aj ostatným tankom vo svojej blízkosti.

Ďalšou inováciou, s ktorou sa Izraelské obranné sily pochválili, je prilba pre zobrazenie virtuálnej reality s názvom Iron View VR. Tá poskytne vojakom 360-stupňový pohľad na vonkajšie prostredie. Veliteľ tanku má tak nielen lepšie povedomie o situácii, ale prilba je vhodná aj ako užitočná cvičebná pomôcka, ktorá praktikantov vtiahne do oveľa reálnejšej simulácie počas školenia. Prechod z výcviku do reálnych tankových misií by tak mal byť oveľa jednoduchší.

Ďalšou inováciou je prilba pre zobrazenie virtuálnej reality s názvom Iron View VR.