Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Dronut X1 má svoje rotory bezpečne umiestnené vo svojom tele

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred viac ako tromi rokmi sme sa mohli prvýkrát stretnúť s dronom Cleo, odolnom prototype v tvare šišky z dielne spoločnosti Cleo Robotics. Jeho vylepšený nástupca je teraz komerčne dostupný pod novým a výstižným názvom Dronut X1.

Rovnako ako jeho predchodca Cleo, má nový profesionálny dron Dronut X1 len dva protibežné rotory uložené jeden nad druhým. Zatiaľ čo tento prístup využívajú aj niektoré iné drony, spoločnosť Cleo Robotics sa rozhodla vykonať ďalší smelý krok a uzavrela tieto rotory do kompozitného tela dronu s prieduchmi. To znamená, že tieto rotory nemôžu ublížiť okolostojacim ľuďom, a ani sa nemôžu poškodiť pri prípadnom narazené do prekážok, ako sú napríklad steny.

Profesionálny dron Dronut X1.

Podľa vývojárov zo spoločnosti Cleo Robotics je profesionálny dron Dronut X1 navrhnutý pre aplikácie, ako je inšpekcia a prieskum v stiesnených a / alebo v prostrediach bez GPS signálu. Dron je ovládaný cez Wi-Fi pripojenie prostredníctvom diaľkového ovládača s páčkovým ovládačom a sprievodnej mobilnej aplikácie pre operačný systém Android. No svoju polohu dokáže udržať aj autonómne a je schopný sa vyhýbať prekážkam s pomocou integrovaného 3D LiDAR senzora. Riadenie je riadené prostredníctvom patentovaného systému vektorového ťahu.

Profesionálny dron Dronut X1.

Dronut X1 tiež môže svojmu používateľovi streamovať video v reálnom čase v rozlíšení 1080p pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. Navyše nakrúca a zaznamenáva 4K zábery, zatiaľ čo štyri LED reflektory poskytnú osvetlenie. Jedno 40-minútové nabitie vymeniteľnej lítiovej batérie by malo poskytnúť 12-minútový let.

Dron Dronut X1 je teraz k dispozícii pre komerčné použitie za cenu 9 800 dolárov.

Profesionálny dron Dronut X1.