Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot s teplovzdušnou pištoľou by mohol lacno vytvárať odev na mieru

Robot s teplovzdušnou pištoľou by mohol lacno vytvárať odev na mieru
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Oblečenie na mieru je zvyčajne dosť drahé, ale možno sa to v budúcnosti zmení aj vďaka novej technológii pletenia šiat 4D Knit Dress, ktorú vyvinuli inžinieri z MIT. Táto technológia by mohla priniesť nový typ oblečenia, ktoré by robot mohol selektívne zmenšiť, aby pasovalo na nositeľa. A to možno priamo v obchode.

Túto technológiu vyvíja tím v laboratóriu Self Assembly Lab na MIT, v spolupráci s high-tech odevnou spoločnosťou Ministry of Supply. Aj keď samotné šaty nie sú 3D vytlačené v bežnom zmysle slova, „4D“ v názve odkazuje na koncept 4D tlače, v ktorom je štvrtým rozmerom procesu výroby položky samo-zostavenie v priebehu času. Toto nie je prvý pokus laboratória Self Assembly Lab, pretože už predtým prinieslo vlákna 4D tlačeného materiálu, ktoré sa po vložení do vody samé skladajú do vopred určených tvarov.

Aktívna priadza v 4D pletených šatách je upravená robotom s teplovzdušnou pištoľou.

V prípade technológie 4D Knit Dress počítačom riadený priemyselný pletací stroj začína tým, že upletie celé základné šaty z jedného kusu so špeciálnou aktívnou priadzou, v ktorej sa vlákna pri zahriatí nad určitú teplotu trvalo skracujú.

Po zakúpení sa „nespracované“ šaty umiestnia na figurínu. Na základe meraní zákazníčky a jej individuálneho štýlu potom robotické rameno používa vlastnú tepelnú pištoľ na strategické zahriatie odevu. To spôsobí, že sa látka zrazí v správnom množstve na tých správnych miestach. V závislosti od toho, ako je aktívna priadza rozložená v týchto oblastiach, sa môže zmršťovať, aby vytvorila prvky, ako sú záhyby alebo stiahnutý pás.

Kompletné 4D pletené šaty vychádzajú z priemyselného pletacieho stroja Stoll potom, čo boli vyrobené v jednom kuse.

Tím tvrdí, že praním šiat v horúcej vode sa aktívna priadza neaktivuje. To znamená, že ak nositeľku začne unavovať odev v jeho súčasnej podobe, môže ho vziať späť do obchodu, aby získal nové funkcie pridané robotom s teplovzdušnou pištoľou. Týmto spôsobom zostane odev v móde dlhšie ako bežné šaty.

Technológia by mala dodatočne znížiť množstvo látky, ktorá ide do odpadu v textilnom priemysle. A to nie je stále všetko.

Príklady rôznych spôsobov, ako môžu byť jednotlivé 4D pletené šaty upravené na mieru.

„Odev môže byť tiež schopný absorbovať niektoré z veľkostných variácií, ktoré predajcovia potrebujú na sklade,“ hovorí Sasha MicKinlay, výskumníčka v laboratóriu Self-Assembly Lab, ktorá pomáhala vyrábať aktívne priadze, vytvorila návrh koncepcie, vyvinula techniku pletenia a naprogramovala pletací stroj. „Namiesto extra malých, malých, stredných, veľkých a extra veľkých veľkostí môžu predajcovia mať jedny šaty pre menšie veľkosti a jedny pre väčšie veľkosti.“

Tím teraz pracuje na vývoji ďalších 4D pletených odevov.

Ukážka technológie v obchode The Ministry of Supply v Bostone.