Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lietadlo Embraer E170 sa pripojilo do programu Boeing ecoDemonstrator

Lietadlo Embraer E170 sa pripojilo do programu Boeing ecoDemonstrator
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letecká spoločnosť Boeing testuje svoje najnovšie lietadlá v programe ecoDemonstrator, ktorý študuje ekologickejšie a efektívnejšie letecké technológie. K programu sa pridá aj špeciálne upravená verzia lietadla Embraer E170 od brazílskej leteckej spoločnosti Embraer. Lietadlo bude použité na štúdium nových technológií v Brazílii v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov s cieľom ich čo najrýchlejšieho uvedenia na trh.

Podľa leteckej spoločnosti Boeing bolo v programe ecoDemonstrator testovaných viac ako 50 technológií s využitím malej flotily lietadiel, vrátane Next-Generation 737-800, 787 a 757. Od roku 2012 zaradil Boeing do programu aj brazílsku leteckú spoločnosť Embraer, s ktorou spolupracuje na zvýšení bezpečnosti letísk, ako aj obrannom leteckom programe KC-390. No až teraz bude do programu ecoDemonstrator zaradené vôbec prvé lietadlo, ktoré nepochádza z dielne Boeingu.

Lietadlo Embraer E170 sa zapojí do testovacie programu ecoDemonstrator

Lietadlo Embraer E170 je nachystané spustiť celý rad nových technológií počas testovania v auguste a septembri. Medzi ne patrí nový LIDAR (Light Detection and Ranging) systém, ktorý používa lasery pre meranie skutočnej vzdušnej rýchlosti, uhol nábehu a vonkajšiu tepltou vzduchu s väčšou presnosťou a spoľahlivosťou, ako pri konvenčných metódach. Testovať sa bude aj náter, ktorý znižuje namŕzanie, odpudzuje hmyz a nečistoty. Náter by mal zvýšiť výkonnosť lietadiel a znížiť potrebu ich umývania.

Boeing a Embraer budú spoločne testovať nové technológie na špeciálne urpavenom lietadle Embraer E170

Lietadlo Embraer E170 získalo aj nové krídlo so špeciálnymi lamelami, ktoré majú znižovať hluk pri vzlete či pristávaní. Krídlo funguje v súčinnosti s novými senzormi a vizuálnymi technikami pre štúdium toho, ako krídlová plocha môže zlepšiť účinnosť pohonných hmôt a znížiť uhlíkovú stopu. V Brazílii vyrobená zmes biopaliva obsahuje 10 percent biologického petroleja a 90 percent fosílneho petroleja. Podľa spoločnosti Boeing je to maximálne povolené zmiešanie podľa medzinárodných štandardov, ktoré však môže znížiť emisie oxidu uhličitého o 50 až 80 percent v priebehu životného cyklu lietadla.