Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojnohý robot vytvoril Guinessov rekord v behu na 100 metrov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Droid menom Cassie vytvoril Guinnessov svetový rekord v behu na 100 metrov dvojnohým robotom, a hoci má ďaleko od bleskového tempa najlepších svetových atlétov, je to pôsobivá ukážka robotiky a inžinierstva.

Dvojnohý robot Cassie je dieťaťom Agility Robotics, spin-off spoločnosti Oregonskej štátnej univerzity, a bol predstavený už v roku 2017 ako typ vývojovej platformy pre výskum v oblasti robotiky. A Cassie odvtedy pokračuje v napredovaní míľovými krokmi, pričom v roku 2021 preukázal pôsobivý pokrok, keď zvládol 5-kilometrový beh za niečo vyše 53 minút.

Tento úspech zahŕňal použitie algoritmov strojového učenia, ktoré robota vybavili schopnosťou behu, čím prekonal svoju jedinečnú biomechaniku a kolená, ktoré sa ohýbajú podobne ako pštrosie, aby zostal vzpriamený. Vďaka tejto schopnosti sa Cassie pripojil k skupine bežeckých dvojnohých robotov, medzi ktoré patrí napríklad humanoidný robot Atlas od spoločnosti Boston Dynamics. Pri optimalizácii robota Cassie pre šprint na 100 metrov sa však výskumníci museli vrátiť k rysovacej doske.

„Cassie bol platformou pre priekopnícky výskum v oblasti učenia robotov pre lokomóciu,“ povedal absolvent Oregonskej štátnej univerzity Devin Crowley. „Absolvovanie päťkilometrového behu bolo o spoľahlivosti a vytrvalosti, čo nechalo otvorenú otázku, ako rýchlo dokáže Cassie bežať. To viedlo výskumný tím k tomu, aby sa zameral na rýchlosť“.

Dvojnohý robot Cassie vytvoril Guinnessov rekord v robotickom behu na 100 metrov.

Tím strávil týždeň sledovaním rýchlej chôdze robota Cassie, ktorá simulovala ročný tréning, pričom cieľom bolo určiť čo najefektívnejšiu chôdzu. Nešlo však len o rýchlosť. Aby Guinnessov rekord obstál, robot Cassie musel začať v stojacej polohe a po prekonaní cieľovej čiary sa do nej vrátiť. To znamenalo, že Cassie musel použiť dve neurónové siete, jednu na rýchly beh a druhú na státie, a elegantne medzi nimi prejsť.

„Štart a zastavenie v stojacej polohe sú ťažšie ako bežecká časť, podobne ako je vzlet a pristátie ťažšie ako samotné lietanie lietadlom,“ povedal profesor umelej inteligencie Alan Fern. „Tento 100-metrový výsledok bol dosiahnutý hlbokou spoluprácou medzi návrhom mechanického hardvéru a pokročilou umelou inteligenciou na ovládanie tohto hardvéru“.

Dvojnohý robot Cassie na ceste za Guinnessovým rekordom.

Robot Cassie nakoniec zvládol beh na 100 metrov za 24,73 sekundy, čím vytvoril Guinnessov svetový rekord pre dvojnohého robota. Je to oveľa pomalšie ako časy pod 10 sekúnd, ktoré dosahujú najlepší šprintéri na svete, ale výskumníci veria, že v budúcnosti sa bude ďalej len zrýchľovať. Organizácia Guinness World Records upozorňuje, že existujú aj iné rekordy, ktoré držia rýchlo sa pohybujúce roboty, ale keďže tento rekord je založený na štandardnej súťažnej úlohe, ktorú vykonávajú ľudia, je to „konkrétny míľnik v oblasti lokomócie robotov a ich reálnych schopností“.

Pozrite si rekordný beh dvojnohého robota Cassie vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.