Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálne hodvábne plachty potláčajú zvuk cez dobré vibrácie

Špeciálne hodvábne plachty potláčajú zvuk cez dobré vibrácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľuďom s hlučnými susedmi môže svitnúť nová nádej na pokojný spánok. Vedci z MIT vyvinuli metódu použitia tenkých plátov tkaniny, ktoré zvuk buď rušia, alebo blokujú. V druhom prípade sa hluk dokonca odráža späť k jeho tvorcovi.

Vychádzajúc z predchádzajúcej štúdie MIT, v ktorej boli pláty tkaniny premenené na mikrofóny, tento najnovší projekt ich mení na reproduktory. Dosiahne sa to tak, že sa vezme tenký plát látky (najlepšie funguje hodváb) a na jeho povrch sa prilepí jedno piezoelektrické vlákno. Toto vlákno vedie vertikálne stredom plátu, ktorý má hrúbku len 0,13 mm.

Piezoelektrické materiály sa deformujú, keď cez ne prechádza elektrický prúd. Keď tento prúd rýchlo kolíše, vlákno sa rýchlo pohybuje tam a späť medzi štandardným a deformovaným stavom, čím vytvára vibrácie, ktoré sa šíria cez plát materiálu. Tieto vibrácie následne vytláčajú vzduch a vytvárajú zvukové vlny, podobne ako v reproduktore.

Tkanina môže potláčať zvuk generovaním zvukových vĺn, ktoré interferujú s nežiaducim hlukom a rušia ho (obrázok C), alebo tým, že je držaná v pokoji a potláča vibrácie, ktoré sú kľúčové pre prenos zvuku (obrázok D).

Ak sa zvukové vlny tkaniny zámerne vyvedú z fázy s rušivými zvukovými vlnami, tieto iné vlny sa vyrušia. Rovnakým spôsobom fungujú aj slúchadlá s potláčaním hluku. Pri laboratórnych testoch dokázal hodvábny štvorec s rozmermi 8 x 8 cm vyžarovať zvuk s intenzitou až 70 decibelov, čím znížil rušivé zvuky až o 37 dB.

Táto technika je však najúčinnejšia v pomerne malých priestoroch, nie vo väčších, ako sú spálne. Tu prichádza na rad iná technika.

Namiesto toho, aby sa tkanina dostatočne pohybovala a vytvárala zvukové vlny, piezoelektrické vlákno sa môže použiť na jednoduché udržanie materiálu v pokoji. Tým sa zabráni jeho vibráciám v synchronizácii s rušivými zvukovými vlnami, ktoré dopadajú na jeho povrch. Ak by sa teda plát tohto materiálu zavesil na stenu v spálni, veľká časť zvuku, ktorý vibruje, aby si našiel cestu cez stenu, sa nebude môcť dostať cez tkaninu.

Ilustrácia MIT ukazuje jedno z možných použití tejto technológie, ako záves na stene, hoci by sa dala využiť aj mimo ľudských domovov.

Pri testovaní v laboratóriu sa zistilo, že táto technika znižuje vibrácie v hodvábe až o 95 %, čo vedie k 75 % zníženiu prenášaného zvuku. Vedci s prekvapením zistili, že táto technológia tiež zvýšila schopnosť tkaniny odrážať zvuk späť tam, odkiaľ prichádza, a to až o 68 %.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Advanced Materials.