Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová vakcína proti rakovine pľúc bola prvýkrát podaná pacientovi

Nová vakcína proti rakovine pľúc bola prvýkrát podaná pacientovi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

67-ročný muž z Londýna s rakovinou pľúc ako prvý dostal novú vakcínu proti rakovine v rámci medzinárodnej štúdie. V počiatočnej fáze výskumu sa bude testovať bezpečnosť imunitnej terapie a to, či sa môže používať spolu s existujúcou liečbou rakoviny.

Keď sa povie „vakcína“, pravdepodobne si väčšina z vás predstaví očkovanie proti chrípke alebo ochoreniu COVID-19. Vakcína je však akákoľvek látka, ktorá pomáha imunitnému systému organizmu rozpoznať a bojovať s chorobami, vrátane rakoviny.

67-ročný pacient s rakovinou pľúc z Londýna sa stal prvým príjemcom novej skúmanej vakcíny proti rakovine v centre Národnej zdravotnej služby (NHS) patriacom pod fakultné nemocnice Londýnskej univerzity (UCLH).

„Rakovina pľúc zostáva hlavnou príčinou úmrtí na rakovinu na celom svete, pričom sa odhaduje, že v roku 2020 spôsobila úmrtie 1,8 milióna ľudí,“ uviedol Siow Ming Lee, profesor lekárskej onkológie na UCLH a vedúci britskej časti štúdie. „Teraz vstupujeme do tejto veľmi vzrušujúcej éry klinických štúdií imunoterapie založenej na mRNA na skúmanie liečby rakoviny pľúc. Dúfame, že to poskytne príležitosť na ďalšie zlepšenie výsledkov pre našich pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc, či už v skorých alebo pokročilých štádiách.“

Nemalobunkový karcinóm pľúc alebo NMBKP je jedným z dvoch základných druhov rakoviny pľúc a je najčastejším druhom. Druhým druhom je malobunkový karcinóm pľúc (MBKP). Pri NMBKP rakovinové bunky vznikajú v pľúcnom tkanive, a hoci rastie pomalšie ako malobunkový variant, NMBKP sa v čase diagnostikovania často rozšíri do iných častí tela.

Nová vakcína BNT116, ktorú vyrába nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech, využíva messengerovú RNA (mRNA) na prezentáciu markerov z nádoru imunitnému systému pacienta, aby mohol rozpoznať rakovinové bunky nesúce nádorové markery a bojovať proti nim. Vakcína pôsobí selektívne na rakovinové bunky prostredníctvom imunitného systému pacienta namiesto napríklad chemoterapie, ktorá môže byť toxická pre rakovinové aj zdravé bunky.

Muž z Londýna je prvým mužom, ktorý dostal novú vakcínu proti rakovine v rámci klinickej štúdie.

„Sila nášho prístupu spočíva v tom, že liečba je zameraná vysoko cielene na rakovinové bunky,“ povedala doktorka Sarah Benafifová, ktorá vedie skúšku.

Do štúdie bude zaradených približne 130 účastníkov zo siedmich krajín. Pacienti v rôznych štádiách NMBKP, od pacientov v ranom štádiu pred liečbou chirurgickým zákrokom alebo rádioterapiou až po pacientov s neskorým štádiom alebo recidívou rakoviny. Tento výskum v ranom štádiu určí, či je vakcína BNT116 bezpečná a dobre tolerovaná ako samostatná protinádorová liečba a či pôsobí synergicky, keď sa podáva spolu so zavedenou liečbou NMBKP.

Janusz Racz je prvým účastníkom štúdie. Ako človek, ktorý pracuje vo vedeckej oblasti, je rád, že môže prispieť k pokroku v liečbe rakoviny.

„Rozmýšľal som nad tým a rozhodol som sa zúčastniť, pretože dúfam, že to poskytne obranu proti rakovinovým bunkám,“ povedal Racz. „Ale tiež som si myslel, že moja účasť na tomto výskume by mohla v budúcnosti pomôcť ďalším ľuďom a napomôcť tomu, aby sa táto liečba stala dostupnejšou. “

„Ako vedec sám viem, že veda môže napredovať len vtedy, ak ľudia súhlasia s účasťou na takýchto programoch,“ pokračoval Racz. „Pracujem v oblasti umelej inteligencie a som otvorený skúšaniu nových vecí. Aj moja rodina si urobila prieskum o tejto štúdii a podporila ma v účasti.“