Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Boxy poháňané slnečnou energiou získavajú pitnú vodu zo vzduchu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čistá pitná voda ako jedna zo štyroch základných vecí, ktoré človek potrebuje k životu, je samozrejme mimoriadne dôležitá. Zatiaľ čo tradičnými zdrojmi sú dažde, rieky a jazerá, klimatické zmeny spôsobujú, že kedysi spoľahlivé zdroje vody sú oveľa menej spoľahlivé. Americká spoločnosť Aquaria Technologies sa preto snaží zabezpečiť cenovo dostupnú a čistú pitnú vodu pre široké masy tým, že ju získava priamo zo vzduchu.

Či už v púšti alebo v trópoch, vo vzduchu je vlhkosť, ktorú možno získať a naplniť do fliaš na spotrebu alebo ju zaviesť do domácnosti na každodenný život. Atmosférické generátory vody (AGV) síce nie sú novinkou, ale v súčasnosti sú účinnejšie, cenovo dostupnejšie a bezpečnejšie. A spoločnosť Aquaria bola nedávno menovaná za finalistu súťaže Future Resilience Prize v rámci súťaže Urban Future Prize 2024 za svoje autonómne boxy na solárny pohon, ktoré dokážu vyrábať vodu zo vzduchu pre zraniteľné komunity.

Na rozdiel od bežného odvlhčovača, ktorý tiež odoberá vlhkosť zo vzduchu, moderné AGV systémy majú filtráciu pevných častíc, uhlíkovú filtráciu a ultrafialovú (UV) sterilizáciu na zničenie všetkých vírusov alebo baktérií, pričom niektoré modely dokonca ponúkajú mineralizáciu, aby voda mala lepšiu chuť a zvýšila sa jej výživová hodnota. Bez filtrácie a sterilizácie by voda z odvlhčovača nebola bezpečná na konzumáciu, pretože by mohla obsahovať kontaminanty zo vzduchu alebo zo samotného zariadenia.

Atmosférický generátor vody Aquaria Hydropack dokáže dodať až 500 litrov vody zo vzduchu denne a je kompatibilné so solárnymi a batériovými zariadeniami v domácnosti.

Sortiment spoločnosti Aquaria zahŕňa samostatný vonkajší dávkovač vody s názvom Hydrostation, ktorý nevyžaduje žiadne inštalácie a ktorý by sa mohol používať v parkoch, na staveniskách, v letoviskách alebo na iných miestach, kde môže uhasiť smäd až 1 500 ľudí, a domáci vnútorný dávkovač vody s názvom Hydropixel, ktorý dokáže vyrobiť až 91 litrov vody za deň a na napájanie potrebuje len elektrickú zásuvku.

Spoločnosť Aquaria tvrdí, že zariadenie Hydropixel je jedným z energeticky najúčinnejších samostatných atmosférických generátorov vody na svete, pretože spotrebuje iba 330 Wh / l. V závislosti od toho, kde žijete a koľko platíte za elektrinu, to znamená, že 3,8 litra vody môže stáť od jedného centu až po 60 centov. Hydropack, čo je AGV riešenie pre celú domácnosť od spoločnosti Aquaria, má ešte lepšiu hodnotu 245 Wh / l, čo naznačuje náklady na vodu približne 12 centov za 3,8 litra.

Využívanie zdrojov energie, ako je solárna energia, by mohlo pritom znížiť náklady až takmer na nulu.

Aquaria Hydrostation dokáže vyrobiť až 500 litrov vody zo vzduchu za deň, čím obslúži až 1 500 smädných ľudí, a všetko, čo potrebuje, je energia.

Spoločnosť Aquaria ponúka aj AGV zariadenia v oveľa väčšom rozsahu. Hydropack X (konfigurácia dvoch hydropackov) dokáže nahradiť závislosť celej domácnosti od mestskej vody a v ideálnych podmienkach vyrobí až 1 000 litrov pitnej vody denne.

Spoločnosť Aquaria plánuje ešte tento rok zásobovať komunitu 1 000 domov na Havaji, ktorá sa bude spoliehať výlučne na atmosféricky vyrábanú vodu.

Miesto, kde žijete, však zohráva významnú úlohu pri skutočnej výrobe vody v dôsledku teploty a vlhkosti. V suchom podnebí sa za deň vyprodukuje oveľa menej vody, zatiaľ čo vo vlhkých oblastiach najviac. Prevádzkové teploty všetkých zariadení Aquaria sa pohybujú v rozmedzí 15 - 43 °C. Mimo týchto hodnôt nemusí zariadenie fungovať tak dobre, ak vôbec. Všetka prebytočná voda sa ukladá do nádrží na neskoršie použitie.

Zariadenie Hydropixel od spoločnosti Aquaria má v sebe nádrž s objemom 40 litrov a dokáže vyrobiť až 90 litrov vody denne v jednoduchom riešení plug-and-play.

AGV zariadenia Aquaria sa dodávajú so softvérom na nepretržité monitorovanie kvality vody tak, aby presahovala normy EPA aj WHO bez ohľadu na kvalitu vzduchu, a spoločnosť odporúča meniť filtre každých 6 až 12 mesiacov, v závislosti od používania a kvality vzduchu.

Na miestach, kde je sťažený prístup k akejkoľvek vode, nehovoriac o pitnej vode, by sa technológia, ako je atmosférická výroba vody, mohla ukázať ako neoceniteľná. Vzhľadom na to, že teplotné rekordy sú naďalej prekonávané s alarmujúcou pravidelnosťou, v kombinácii so suchom, znížením hladiny podzemnej vody, hlbšími studňami a vyšším počtom obyvateľov, môžeme byť stále viac závislí od odsoľovacích zariadení a atmosférických generátorov vody.