Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rádiový teleskop, ktorý zobrazuje tajomstvá vesmíru v 20 základných farbách

Rádiový teleskop, ktorý zobrazuje tajomstvá vesmíru v 20 základných farbách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najmodernejší rádiový teleskop, ktorý leží na západnom vnútrozemí Austrálie, produkuje snímky nočnej oblohy tak, ako by to mohlo vidieť ľudské oko. Teda v prípade, že dokáže vidieť rádiové vlny a 20 základných farieb namiesto troch.

Táto technológia je súčasťou prieskumu GaLactic and Extragalactic All-sky MWA (GLEAM), ktorý má na starosti pole antén teleskopu Murchison Widefield Array (MWA). Tie slúžia výskumníkom pre lepšie pochopenie tajomstiev vzdialeného vesmíru. GLEAM je jedným z najväčších projektov skúmania vesmíru pomocou rádiových vĺn pri frekvenciách od 70 do 230 MHz, pričom dokáže obsiahnuť až 300 000 galaxií.

Cieľom prieskumu je odhalenie aj ťažko viditeľných častí vzdialeného a ranného vesmíru, pričom výskumníci chcú študovať napríklad kolízie galaxií, rovnako ako tvorbu a zánik supermasívnych čiernych dier. Tieto pozorovania by mohli astrofyzikom priniesť nový pohľad na vesmír.

Pole antén rádiového teleskopu Murchison Widefield Array dokáže vidieť vesmír v 20tich základných farbách

Pre tento prieskum využívajú výskumníci MWA rádiový teleskop ležiaci blízko Geraldtonu v Austrálii. Ten je v prevádzke od roku 2013 a predstavuje prvý teleskop zložený z polí antén teleskopov o rozlohe jedného kilometra štvorcového, ktoré sú postavené štyrmi národmi z organizácie SKA (Square Kilometre Arrray) so sídlom v Jodrell Bank Observatory v Manchestri vo Veľkej Británii. Zvyšné dve primárne polia sú stavané v Austrálii a Južnej Afrike a pridajú sa k nim aj ďalšie. Výsledkom bude jeden gigantický rádiový teleskop skladajúci sa zo stoviek tisícok antén na rozlohe jedného kilometra štvorcového.

Rozlíšenie samotného teleskopu MWA je také, že v prípade, že údaje zozbierané prieskumom GLEAM by mohli byť viditeľné ľudským okom, nedali by sa ani popísať, pretože zahŕňajú sedemkrát viac základných farieb, ktoré sme schopní vnímať. Ich kombinácia vytvára neuveriteľnú škálu farebných záberov vesmíru.

Pohľad z prieskumu GLEAM na centrum Mliečnej dráhy v rádiových farbách