Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tableta na odber vzoriek mikróbov vytvára úplnú mapu zdravia čriev

Tableta na odber vzoriek mikróbov vytvára úplnú mapu zdravia čriev
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prehltnuteľné zariadenie veľkosti vitamínovej tabletky robí úplný súpis mikroorganizmov pri prechode črevom, vrátane ťažko dostupných miest. Tableta, ktorá poskytuje oveľa viac informácií ako vzorka stolice, by mohla v budúcnosti pomôcť pri liečbe širokého spektra zdravotných ťažkostí.

Výskum naďalej poukazuje na dôležitú úlohu, ktorú črevný mikrobióm zohráva pri udržiavaní fyzického aj duševného zdravia. Hlavná metóda, ktorá sa v súčasnosti používa na hodnotenie mikrobiómu - analýza DNA a metabolitov nájdených vo vzorke stolice - však poskytuje len informácie o tom, aké črevné baktérie sa nachádzajú v našom odpade, a nezachytáva v plnej miere, čo sa deje v črevách.

Výskumníci z Tuftsskej technickej univerzity sa týmto problémom zaoberali a vyvinuli prehltnuteľné zariadenie veľkosti vitamínovej tabletky, ktoré vykonáva komplexný súpis mikroorganizmov počas cesty črevami pacienta.

Pilulka vytlačená 3D tlačou pozostáva z mäkkého, elastického vonkajšieho povrchu s prívodnými otvormi citlivými na pH, ktoré sa otvárajú v reakcii na zmeny kyslosti. To znamená, že po prechode žalúdkom a do tenkého čreva začne pilulka zbierať vzorky mikrobiómu. Baktérie sa vťahujú cez vstupné otvory pod vplyvom osmózy. Ako sa vzorky zbierajú, polyakrylátové guľôčky napučiavajú a nakoniec zablokujú a uzavrú vstupné otvory. Tableta sa nakoniec vylúči v stolici pacienta.

Súčasná verzia je vylepšením predchádzajúcej verzie, ktorú vyvinul tím. Tvrdý obal starej pilulky bol nahradený mäkším, aby sa ľahšie prehĺtala. Výskumníci výrazne zlepšili kontrolu nad schopnosťou tabletky zbierať lokalizované vzorky mikrobiómu v tenkom čreve.

Zariadenie na odber črevného mikrobiómu v tabletkách.

Účinnosť predchádzajúcej pilulky sa hodnotila v predklinických testoch na ošípaných a primátoch. V štúdii uverejnenej v roku 2019 v magazíne Advanced Intelligent Systems výskumníci uviedli, že populácie baktérií odobraté tabletou sa veľmi podobali populáciám prostredia, ktorému bola tableta vystavená, vrátane oblastí čreva pred hrubým črevom.

„Predpokladá sa, že takéto zariadenia typu laboratórium na pilulke revolučne zmenia chápanie priestorovej rozmanitosti črevného mikrobiómu a jeho reakcie na zdravotné stavy a liečbu,“ uviedli výskumníci v publikovanej štúdii.

Preukázaný predklinický úspech s tabletkou na odber vzoriek vydláždil cestu pre klinické skúšky na ľuďoch, ktoré sa podľa výskumníkov „blížia“. Podrobný zoznam črevných baktérií má potenciál prehĺbiť naše chápanie širokej škály zdravotných stavov a mohol by sa použiť ako diagnostický nástroj, ktorý by umožnil upraviť mikrobióm na liečbu týchto stavov.