Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoskeletóny pre invalidov: V USA komerčne dostupné

Exoskeletóny pre invalidov: V USA komerčne dostupné
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
27. 6. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

ReWalk sa stal prvým motorizovaným exoskeletónom, ktorý je vyrobený pre ľudí s postihnutím dolných končatín. Od tohto týždňa je totiž v USA dostupný pre domáce, osobné použitie. Schválila to americká Food and Drug Administartion (FDA). Pomocou neho sa tak budú môcť ľudia z vozíčku postaviť aspoň ako-tak na nohy.

Zariadenie ReWalk, teda exoskeletón, tvorí vonkajšiu oporu tela. Navlečie sa na oblečenie a uistí sa popruhmi, vrátane popruhov na chrbte na spôsob ruksaku. Obsahuje však elektroniku – teda riadiaci počítačový systém a senzory pohybu, ktoré spolu postihnutým umožnia vstať, sadnúť si, kráčať a dokonca i vyjsť hore schodmi.

Táto technológia bola doteraz dostupná iba v amerických rehabilitačných zariadeniach. Ich verzia bola navrhnutá tak, aby sedela pre ľudí rôznych výšok i hmotností. Model pre osobné použitie je však už podľa požiadaviek prispôsobený pre konkrétneho používateľa. Má zvládať pohyb v bežnom prostredí, teda či už parky, cesty, chodníky a samozrejme domácnosť.

Vo Veľkej Británii je pre osobné použitie exoskeletón dostupný už od roku 2012 a aj v niektorých ostatných štátoch Európy. V USA sa čakalo na proces schválenia o niečo dlhšie.

„Tento revolučný produkt bude mať okamžitý, život meniaci vplyv na ľudí s poraneniami chrbtice, vraví Larry Jasinski, šéf ReWalk Robotics. „Po prvý raz si ľudia s ochrnutím budú môcť vziať domov exoskeletónnu technológiu, používať ju denne a získať fyziologické a psychologické výhody, ako sme to sledovali pri klinických testoch.“