Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obavy šéfa Tesly nútia k zamysleniu

Obavy šéfa Tesly nútia k zamysleniu
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
10. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elon Musk vyjadril dvojicu svojich pochybností – prvá sa týka umelej inteligencie, ktorá by sa jedného dňa mohla obrátiť proti nám a v tej druhej ide o lietajúce autá. Tie by mohli narušiť bezpečnosť nás všetkých.

O obavách šéfa Tesly Elona Muska dnes píšu snáď všetky médiá. Jeho slovo má totiž veľkú váhu na jednej strane z hľadiska Muskovho vplyvu, ale aj pre jeho vedomosti a vízie, ktoré postupne i dovádza do cieľov. Ešte pred pár rokmi by bola taká cesta na Mars dosť silné sfi-fi, no teraz je tu Musk so svojou víziou kolonizácie Marsu. Tým chce zároveň zachovať ľudstvo v prípade katastrofy na Zemi.

Pri príležitosti uvedenia Tesla modelu D sa zase v rozhovore vyjadril, že napríklad také lietajúce autá sú podľa neho pre budúcnosť dopravy pomerne nebezpečné. Môžu narúšať dopravnú leteckú infraštruktúru, alebo spôsobiť poriadny guláš vo vzduchu, ak si budú autá lietať len tak. Okrem toho hrozí, že by sa nám také auto mohlo veľmi jednoducho zrútiť na hlavu... Samozrejme, že chápe možnosť zrýchlenia dopravy, ak by sa lietajúce autá dostali do masovej výroby. No on sám dáva budúcnosť skôr tunelom. Za všetko stačí spomenúť jeho projekt Hyperloop, čo je vlastne niečo ako špeciálna tuba pre vlak alebo metro, kde tento dopravný prostriedok môže premávať obrovskou rýchlosťou. Doprava by sa podľa neho v rámci zrýchlenia mala premiestniť skôr pod zem.

Druhé zaváhanie vyjadril nad prílišným preceňovaním umelej inteligencie. Tá sa totiž môže jedného dňa rozhodnúť, že odstráni ľudstvo. Celá problematika je samozrejme omnoho komplikovanejšia, no v globále ide o to, že umelá inteligencia sa napríklad pri čistení spamov v inboxoch rozhodne, že jediná cesta ako sa zbaviť spamov je vyhladiť ľudskú rasu. Citujúc profesora Nicka Bostroma z Oxfordu, umelá inteligencia je možno i viac nebezpečná ako atómová bomba...

(Zdroj: The Guardian, The Verge, Obrázok: Vanity Fair)