Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hybridné zariadenia od Asusu + sprievodné slovo

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
27. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tablet patrí k stále viac a viac obľúbeným elektronickým hračkám - no v takom biznis prostredí predsa len občas chýba pre jeho pohodlnejšie obsluhovanie klávesnica. Prirodzeným vývojom v tejto oblasti bol teda posun k takzvaným hybridným zariadeniam, ktoré ponúkajú režim tabletu, no zároveň obsahujú klávesnicu, takže sú vlastne aj akousi náhradou za notebooky.

Hybridné notebooky alebo konvertibilné zariadenia. Presne táto trieda čoraz častejšie rezonuje medzi mobilnou elektronikou. V podstate sa dá rozdeliť na dve skupiny. Jedna časť týchto produktov sa dá polohovať, teda dokáže meniť režimy, no pritom zostávajú klávesnica aj displej stále v spojení. Do tejto skupiny patrí aj Asus Flip TP300L, ktorý však dokáže spraviť poriadnu otočku. "Je to notebook s otočnou obrazovkou o 360 stupňov, obrazovka je dotyková, novinka v našom prípade je to otočenie až o 360 stupňov, kde človek dostane tablet, v tomto prípade v 13 a 15 palcovej verzii," hovorí Miroslav Farkaš, Asus. 

Vďaka špeciálnemu otočnému kĺbu poskladáte Flip do viacerých režimov a vyberiete si ten najvhodnejší podľa toho, čo práve robíte. Samotný kĺb pritom prejde poriadnymi testami, takže nikto sa o jeho výdrž báť nemusí. "V našom prípade je každý kus, ktorý sa dostane na trh, testovaný priamo vo výrobe. Tie stroje sú teda otestované, viac ako 1000 krát je otáčaný displej až na maximum a musí to vydržať, inak sa nepustí do predaja." 

Klávesnica sa po pretočení automaticky zablokuje a na prácu sa vtedy využíva len dotykový displej. Zariadenie sa teda zmení na tablet. V celohliníkovom tele sa v súvislosti s typom zariadenia nachádzajú rôzne konfigurácie. Pri vyšších modeloch v biznis triede sa okrem štandardných portov USB, HDMI, či slotom pre SD karty, stretneme aj s TPM čipom, ktorý chráni notebook proti napadnutiu zvonka. "VšetkyFlipy, ktoré privezieme na slovenský trh majú iCore procesory od i3 po i7. Táto konkrétna mašina ma i7, takže ten výkon je dostatočný, sú tam najnovšie procesory od Intelu. Tento stroj nie je pritom len na prácu, nakoľko príde aj verzia s grafickou kartou."

Druhým zaujímavým hybridom je Transformer T100. Ten zasa spadá do skupiny zariadení, pri ktorej dokážete oddeliť displej od klávesnice. Vznikne tak samostatný tablet, no v prípade potreby poslúži aj plnohodnotná klávesnica, ktorá tablet premení na hybridný notebook. "T100 je iný v tom, že je to tablet, ktorý je postavený na Windows 8, má Intel Atom procesor, ktorý je plne dostačujúci, čo sa týka výkonu, aby túto osmičku utiahol a nie len ju, je tam dokonca plnohodnotný Office, takže tento stroj umožňuje skutočne reálnu prácu." 

Celé srdce zariadenia, teda procesor, či operačná ako aj flash pamäť pre ukladanie súborov, sú ukryté priamo v tablete. Klávesnicová časť prináša pohodlie práce s touchpadom, alebo dokonca plnohodnotným USB portom v bočnej časti. Takto k tabletu pripojíte napríklad aj USB kľúč či externý hard disk. I keď, pri tomto modeli je v samotnej klávesnocovej časti, teda v dokovacej stanici, ukrytý úložný priestor v podobe 500 giga bajtového disku. "Je v samotnom tablete, ona je dostatočná na to aby vydržala 10 hodín reálnej práce, to je plne dostačujúce na to, aby človek s tým celý deň pracoval." 

Samozrejme, nielen na prácu, ale aj na také pozeranie filmov sa vysoká výdrž batérie zíde. Určite najmä pri cestovaní. A tak sa môže aj tento malý – veľký pomocník stať plnohodnotným mobilným nástrojom na všetky príležitosti.