Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Neznáme dróny nad francúzskymi jadrovými elektrárňami

Neznáme dróny nad francúzskymi jadrovými elektrárňami
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
31. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzsky magazín Le Monde informoval o tom, že isté quadrokoptery lietali nad francúzskymi jadrovými elektrárňami, a to už po niekoľko týždňov. Spustila sa lavína kritiky i otázok na ich vzdušné letectvo, ktoré by skrátka malo strážiť vzdušný priestor - a samozrejme sa spustilo i vyšetrovanie.

Najskôr bola podozrivá organizácia Greenpeace. Dá sa povedať, že tak trochu z princípu, pretože už v minulosti mala výhrady proti nukleárnej energetike v rámci krajiny. Greenpeace však poprel akúkoľvek spojitosť s podozrivými quadcoptermi. Zároveň dodal, že muselo ísť o obrovskú operáciu, pretože „prelet sa odohral behom jedného dňa na štyroch rôznych miestach, ktoré sú od seba vzdialené.“ Ehm, dôvtipné.

Môže sa ešte ukázať, že išlo len o nevinné nakrúcanie nadšencov drónov – no pointa je iná. Nové miniatúrne lietajúce zariadenia s kamerami totiž otvárajú cestu terorizmu a zároveň môžu ohroziť i leteckú prepravu. V Amerike sa už pracuje na presnom riadení a zákonoch ohľadne lietania s drónmi. Tie totiž nemusia slúžiť len filmárom – môžu slúžiť na nekalé zámery vstúpiť nepozorovane zo vzduchu na cudzí pozemok a podobne.