Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

TS Sony: α7 II s 5-osovou optickou stabilizáciou obrazu

TS Sony: α7 II s 5-osovou optickou stabilizáciou obrazu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sony prichádza s novinkou α7 II (ILCE-7M2), fotoaparátom zo série α7 s vymeniteľnými objektívmi, ktorý je zároveň prvým full-frame fotoaparátom na svete s päťosovou optickou stabilizáciou obrazu.

Kompaktný a ľahký fotoaparát ponúka výnimočnú kvalitu obrazu a pokračuje v tradícii jeho predchodcov zo série α7 s možnosťou vymieňania objektívov. 24.3 megapixlový 35 mm full-frame Exmor® CMOS senzor sa pohybuje pozdĺž 5 osí v snahe zamedziť rozmazaniu fotografií, čo zodpovedá rýchlejšiemu expozičnému času až o 4.5 jednotiek. Vďaka tejto technológií je možné aj ručné snímanie ostrých obrázkov a videí v prípadoch, ktoré doposiaľ vyžadovali pomoc statívu. Vstavaný stabilizátor obrazu je zase pohodlnou pomôckou pre používateľov A-mount objektívov a E-mount objektívov s príslušným adaptérom.

Prvý full-frame fotoaparát so stabilizáciou obrazu v piatich osiach na svete

Nielen, že možné rozmazanie rozpozná a zamedzí, stabilizátor obrazu pohybujúci sa pozdĺž piatich osí má schopnosť predísť aj komplexnejším problémom, ako napríklad tzv. rotačnému rozmazaniu, ktoré je spôsobené zníženou svetelnosťou, alebo vibrácie v prípade fotografovania pomocou teleobjektívu. Dokonalá ostrosť je vďaka stabilizátoru realitou aj bez statívu, dokonca aj ak fotografujete cez E-mount objektívy bez technológie Optical SteadyShot (OSS).

Päťosová optická stabilizácia obrazu je ideálna pre využite širokej škály objektívov. Navyše teraz môžete fotografovať z ruky aj za zhoršených svetelných podmienok a s dlhšími expozičnými časmi, čo prináša opäť viac kreativity a väčšiu dávku mobility bez nutnosti použitia statívu. Stabilizácia obrazu zabudovaná v tele fotoaparátu je účinná v kombinácii s objektívmi s bajonetom E aj bez technológie optical SteadyShot. Rovnako je možné použiť objektívy s bajonetom A – pohyby sú kompenzované priamo v tele fotoaparátu a v piatich osiach. α7 II dokáže teda dokáže vykresliť aj tie najjemnejšie detaily s použitím rôznych objektívov.

Vďaka funkcii Live View môžete sledovať stabilizovaný obraz v reálnom čase priamo na LCD displeji alebo v elektronickom OLED hľadáčiku, čo umožňuje jemné doladenie zarámovania a ostrenia a to aj keď používate teleobjektív alebo makro objektív.

a7 II

Rýchle a presné automatické zaostrovanie s Fast Hybrid AF

Sony α7 II používa 117 bodový systém fázovej detekcie automatického ostrenia. V kombinácii s 25 krížovými bodmi a detekciou kontrastu umožňuje zachytiť dokonale ostrý a čistý obraz pohybujúcich sa objektov. Technológia automatického zaostrovania sa okrem presnosti zdokonalila aj v rýchlosti.

Fotografovaný objekt je zachytený s oveľa väčšou rýchlosťou a presnosťou vďaka vylepšenému algoritmu a optimalizácií pohonu objektívu. Automatické ostrenie má v priemere o 30 percent rýchlejšie reakcie v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi.

Vylepšený algoritmus od Sony, ktorý dopredu prepočítava pohyb, prispieva k 1,5 výkonnejšiemu sledovaniu objektu. Režim automatického ostrenia a automatickej expozície sleduje pohybujúci sa objekt aj pri rýchlom sekvenčnom fotografovaní (5 snímok za sekundu), takže vám už nič neunikne. K vylepšenému sledovaniu a snímaniu pohybujúcich sa predmetov prispela aj hĺbková analýza funkcie „lock-on AF“, ktorá optimalizuje ostrenie na objekt v závislosti na jeho veľkosti.

Prvotriedna kvalita fotografií a nové funkcie videozáznamu s full-frame senzorom a výkonným procesorom BIONZ X

35 mm full-frame Exmor CMOS senzor s približne 24.3 megapixlami je zárukou vysokého rozlíšenia a citlivosti s minimálnym šumom. Výkon objektívov je maximalizovaný na ich plný potenciál. Fotoaparát navyše podporuje videá AVCHD Ver. 2.0 Full HD (1920×1080) 60p (50p)/60i (50i)/24p, ako aj formát XAVC-S odvodený od profesionálneho formátu XAVC®. Čo sa týka zvukového nahrávania, využíva lineárne PCM nahrávanie a súbory ukladá vo formáte mp4.
Nová generácia obrazového procesoru BIONZ X sa vyznačuje super rýchlym spracovaním obrazu a rôznymi vylepšenými funkciami – technológia reprodukcie detailov, napríklad vytvára prirodzene vykreslené štruktúry najmenších detailov a technológia redukcie ohybu svetla zabraňuje strate detailov pri uzavretej clone.

Vylepšená použiteľnosť a spoľahlivosť

Tvar fotoaparátu je svojou pevnosťou, odolnosťou a uchopením prispôsobený pre jednoduchú spoluprácu aj s veľkými a ťažkými teleobjektívmi. Spúšťač je zväčšený a premiestnený do prednej časti tela pre zvýšenie pohodlia fotografa. White MagicTM LCD obrazovka je jasne viditeľná aj pod silným slnečným svetlom. Vylepšený je aj vysoko kontrastný XGA OLED Tru-Finder™ hľadáčik, ktorého rozlíšenie sa rovná 2.36 miliónom bodov a dôverne reprodukuje nastavené hodnoty fotoaparátu pre žiadanú kvalitu snímok. Fotoaparát disponuje aj možnosťou Wi-Fi či NFC pripojenia s mobilnými zariadeniami a je kompatibilný s PlayMemories Camera Apps.

Odolná horčíková zliatina, ktorá bola použitá na hornom diele, prednom kryte a vybraných vnútorných komponentoch zabezpečuje ľahkosť, no neuveriteľnú pevnosť fotoaparátu. Robustný závit si bez problémov poradí aj s veľkým a ťažkým teleobjektívom. Hlavné tlačidlá a ovládacie prvky sú odizolované, takže sa do tela fotoaparátu nedostane ani vlhkosť, ani prach. Dvojitá konštrukcia krytu na karty a ďalšie porty rovnako poskytuje zvýšenú ochranu proti prachu a vode.

Výmenný objektív α [bajonet A] 70-300mm F4.5-5.6 G SSM II (SAL70300G2)

Tele objektív s úžasným bokehom je ideálny na športovú fotografiu, fotografovanie prírody a voľne žijúcej zvery, či fotografovanie nablízko (1,2 m). Je rovnako vhodný na portrétovú fotografiu a tele-makro, napríklad detaily rastlín či kvetín. Povrchová úprava nano AR minimalizuje odlesk objektívu a dvojité okraje pre dokonale ostré a vykreslené snímky. Objektív má približne 4x rýchlejšie sledovanie pohybujúceho sa objektu pri ostrení v porovnaní s aktuálnym modelom SAL70300G. Navyše poskytuje výbornú ochranu voči prachu a vode.

Fotoaparát α7 II sa objaví v európskej distribúcii v januári 2015.

(Zdroj: TS SONY)