Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ceekars 4D: Slúchadlá s novým rozmerom

Ceekars 4D: Slúchadlá s novým rozmerom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Virtuálnou realitou sa v poslednom čase zaoberá množstvo vývojárov, asi najznámejšími sú pritom zariadenia Oculus Rift a Gear VR, ktoré prinášajú používateľovi intenzívny vizuálny zážitok pri ovládaní hier a aplikácií. No zatiaľ čo do popredia sa dostáva obraz, vývojári nekladú taký význam i pre zlepšovanie audio zážitku vo virtuálnej realite, ktorý je pritom tiež dôležitý.

Riešením by mohli byť nové slúchadlá Ceekars 4D od spoločnosti Next Galaxy, ktorá sa zaoberá prevažne vývojom aplikácií a technológií pre virtuálnu realitu. Slúchadlá Ceekars 4D sa o svoju pozornosť uchádzajú prostredníctvom start-up kampane na portáli Indiegogo a majú toho naozaj čo ponúknuť.

Slúchadlá sú vybavené patentovanou technológiou „4D sound“, ktorá sa snaží posunúť hranicu priestorového vnímania zvuku na novú úroveň integrovaním dynamických zvukov podľa okolitého prostredia. Príkladom môže byť keď hráč počuje tichšie a mäkšie zvuky prichádzajúce spoza dverí a naopak keď sa približuje ku zdroju hluku v otvorenom prostredí, zvuky naberajú na jasnosti a hlasitosti.

Ceekars 4D

Pre zintenzívnenie prežitku je čelenka slúchadiel vybavená hmatovou odozvou, kedy vstavaný ovládač používa pohyby, tlaky a vibrácie na základe intenzity a rozsahu zvuku. Vývojári sa snažia docieliť toho, že používateľ môže počuť a zároveň cítiť vibrácie zvuku, čo prezentujú napríklad štartom rakety.

Slúchadlá Ceekars 4D sú v dvoch verziách. Prvá je s dvojmetrovým káblom so štandardným 3,5mm Jack konektorom a nabíjaním cez USB port. Druhá verzia je mobilná, s Bluetooth prenosovou technológiou s dosahom 20 metrov a s mikroUSB konektorom. Táto verzia na jedno nabitie batérie vydrží až 6 hodín prevádzky. Slúchadlá v oboch verziách majú aj odnímateľný všesmerový mikrofón.

K slúchadlám sa dodáva aj jeden pár jednoduchých VR okuliarov s rámom, ktoré vyzerajú byť vyrobené z lepenky. Súčasťou okuliarov je diaľkový ovládač, ktorý sa dá ovládať pohodlne jednou rukou.

Ceekars 4D