Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IKEA: Ako budú vyzerať kuchyne v budúcnosti?

IKEA: Ako budú vyzerať kuchyne v budúcnosti?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ikea Concept Kitchen 2025, tak to je názov projektu, ktorý známy výrobca nábytku vyvíja v spolupráci s návrhárskou spoločnosťou IDEO London a tiež spolu so študentami z univerzít Lund a Eindhoven. Tento koncept by mal podporovať v ľuďoch kreativitu pri varení a mal by ich smerovať k ekologickejšiemu životnému štýlu.

Projekt sa zaoberá víziou kuchyne, ktorá by sa o desať rokov mohla stať centrom nielen prípravy jedla, ale aj sociálneho či pracovného života s využitím rozličných digitálnych technológií zajtrajška. Hlavný dôraz sa pritom kladie na recykláciu. Štúdia sa snaží nasmerovať budúci vývoj k ekologickému životnému štýlu.

Dizajn pripomína bežnú kuchyňu, akú poznáme z našich domov, no je doplnená o nové technológie, nenápadne poskrývané v jej častiach. Študenti, ktorí dostali tento koncept ako zadanie, pritom vychádzali z demografických, technologických a sociálnych predpokladov, ktoré o desať rokov môžu zmeniť náš postoj k potravinám.

IKEA Concept Kitchen 2025

Spoločnosť IDEO im pomáhala ich vízie premieňať na reálne prototypy. Výsledkom je množstvo návrhov, z ktorých najlepšie boli použité pre vytvorenie modelu kuchyne s názvom Temporary Kitchen (Dočasná kuchyňa).

Jedným z návrhov je na prvý pohľad obyčajný drevený stôl, ktorý by mohol byť v roku 2025 zameraný na varenie, stravovanie, prácu, hranie a spoločenský život. Nad stolom je umiestnená inteligentná kamera a projektor.

Potraviny položené na stôl kamera nasníma, identifikuje a premietne na povrch stola návrhy na prípravu jedla, recepty, či aký riad treba použiť. Pod dreveným povrchom sa skrývajú indukčné cievky prepojené s počítačovou sieťou, ktoré môžu ohrievať riad alebo dobíjať mobilné zariadenia.

IKEA Concept Kitchen 2025

Pri predpoklade, že v budúcnosti bude existovať veľmi rýchla dodávka potravín do domácností (možno pomocou drónov), by chladničky a vstavané skrinky mohol nahradiť navrhnutý úložný systém otvorených skriniek, ktorý bude možne variabilne rozvešať na stenu k tomu určenú.

Drevené police obsahujú skryté senzory a indukčnú technológiu chladenia. Rýchlo sa kaziace potraviny sú tak stále na očiach a sú uložené v priehľadných nádobách s RFID čipmi, ktoré nastavia správnu skladovaciu teplotu.

IKEA Concept Kitchen 2025

Vzniknutý odpad z kuchyne sa ručne roztriedi do vstavaných nádob v nábytku, kde sa rozdrví a vákuovo zabalí do bio-polymérovej tuby, pripravenej pre vyzdvihnutie zberačmi odpadu. Kuchynský dres zase separuje pevné látky odstránením vody, ktorá sa môže použiť na polievanie rastlín. Pevný odpad sa zbaví zápachov a skomprimuje sa tak, aby bol pripravený na vyhodenie.

IKEA vďaka tejto štúdii plánuje niektoré zaujímavé návrhy použiť pri budúcom vývoji ich produktov.

IKEA Concept Kitchen 2025