Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrické športové bicykle získavajú na popularite už aj na Slovensku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technologický pokrok ide stále dopredu a aj v oblasti bicyklov nastal ten správny čas na bicykle s elektrickým pohonom. Konkrétne u takzvaných modeloch E-bike pritom slúži elektro motor ako násobič ľudského výkonu a dojazdu, pričom funguje len ako podpora cyklistu pri šliapaní do pedálov. Na Slovensku sa práve takýmito športovými bicyklami zaoberá spoločnosť Ride.SK z Banskej Bystrice.

E-bike je elektrický bicykel, ktorého pohon funguje s elektrickým motorom. Nie však ako skúter, či moped, ako si niektorí ľudia mylne myslia.

„My sa zaoberáme hlavne športovými e-bajkami, takže to sú všetky bicykle také, na ktorých musíte pedálovať a ten motor vám len dopomáha. V podstate násobí vašu energiu nejakým koeficientom, aký si viete nastaviť,“ hovorí pán Štefan Čeman, Ride.SK.

Bicykel teda určite nešliape za vás, len znásobí vaše sily a vy sa tak dostanete ďalej, rýchlejšie a môžete vyšliapať aj také kopce, na ktoré ste si doteraz netrúfli.

„Viete elektro pohon aj úplne vypnúť, ale viete mu nastaviť aj intenzitu. Takže máte väčšinou tri, štyri stupne rôznej intenzity, či vám ten bicykel pomáha trošku alebo vám pomáha veľmi.

„E-bajky pôsobia aj ako ekvalizér, čiže ľudia s rôznou výkonnosťou môžu ísť spolu. Čiže každý si nastaví rôzny výkonový stupeň a vedia ísť naraz. Čiže tu odpadá to, že čakáme sa hore kopcom pre tých, čo nevládzu, a čakáme sa dole kopcom, pre tých, čo sa nevedia voziť.“

Elektromotor používa pre svoj pohon energiu z batérie. Tá umožní pri plnom nabití dojazd od 50 do 150 kilometrov, v závislosti od podmienok. Aby však motor vedel, akú silu má používateľovi pridať, potrebuje senzory.

„Konkrétne senzor rýchlosti, čiže tu je magnet, ako na klasickom bicykli, senzor. V motore je senzor otáčok, ako rýchlo točíte kľukou a ešte senzor krútiaceho momentu, že akú silu vyvíjate na tú kľuku. Tieto tri parametre sa merajú 1000x za sekundu, čiže 1000x za sekundu motor vyhodnocuje to, čo robí ten jazdec,“ vysvetľuje pán Štefan Čeman, Ride.SK.

Aj my sme sa rozhodli, že si E-bike vyskúšame, a rozdiel v jazde do kopca so zapnutým motorom poriadne prekvapil. Pri teste v šliapaní do kopca bola časová úspora na rovnakej trati až 20 sekúnd, nehovoriac o vynaložení menšej námahy.

Viacerí používatelia e-bajkov hovoria, že kto ho raz vyskúša, nebude chcieť iný bicykel. Nakoniec je ale predsa len lepšie si to vyskúšať na vlastnej koži. Tak čo? Dáte sa nahovoriť?