Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Wearables 4. časť: Fitnes náramok Jawbone UP2 v prevedení luxusného šperku

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
2. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí priatelia fitnes technológií už určite počuli a možno si aj osobne vyskúšali nositeľné zariadenia v podobe fitnes náramku. Na prvý pohľad vyzerajú tieto zariadenia ako jednoduchý náramok, no to čo sa ukrýva vo vnútri vám pomôže spoznať samého seba.

Wearables, alebo zariadenia nositeľné kdekoľvek na ľudskom tele. To je smer, ktorý má v poslednom čase poriadnu zelenú.

„Keď hovoríme o waerables, tak naozaj je to nositeľná elektronika. To znamená predstavme si hociktoré miesto na ľudskom tele. Povedzme teraz je to v dnešnej dobe skôr na ľudskom tele, v budúcnosti to bude asi súčasťou ľudského tela,“ hovorí pán Jakub Tóth, Slovak Telekom.

K prvým wearables zariadeniam, ktoré sa na svetlo sveta dostali, patria určite Smart náramky. Sú navrhnuté primárne pre to, aby sa stali našimi pomocníkmi pri optimálnej starostlivosti o naše zdravie.

Okrem iného teda pomocou nich monitorujeme aj svoje životné funkcie a chceme mať o nich presne zaznamenané údaje. Zároveň sú akýmsi motivátorom, prípadne zdvihnutým varovným prstom pre zlepšenie životného štýlu a zdraviu prospešných nastavení mysle.

Do tejto skupiny patrí aj Jawbone UP2, ktorého dizajnéri ukryli technológie do zaujímavého vzhľadu.

„Jawbone je úplne jednoduchý fitness tracker, ale si myslím, že pri Jawbone treba hlavne spomenúť to, že je to svojim spôsobom luxusný náramok. To znamená niečo, za čo väčšinou tá ženská časť publika sa nebude hanbiť nosiť to každý deň na sebe.“

Zariadenie nielenže poskytuje údaje o našich telesných schopnostiach, ale stáva sa zároveň i diskrétnym osobným trénerom.

„Okrem toho štandardného krokomeru umožňuje každý deň sledovať tie jeho aktivity, či už je to spánok alebo je to ten denný, bežný život, v zmysle toho, koľko prejde, zhruba akú vzdialenosť, aký počet krokov. A či napríklad ten nastavený, voláme to Goal, tzn. nejaký cieľ, povedzme 10 000 krokov denne, ktorý si dá, žeby mal splniť, či ho napĺňa alebo nie.“

Okrem toho, že ako fitness tracker v štíhlom dizajne ukrýva v sebe množstvo funkcií pre monitorovanie životných funkcií, spojením so smartfónom vytvára aj jeho akúsi predĺženú ruku.
„Ten náramok inteligentne a veľmi jednoducho, intímne doslova, informuje svojho používateľa o rôznych procesoch, ktoré produkuje jeho telefón v zmysle notifikácií na SMS správy, prichádzajúce hovory.“

Za tým všetkým je okrem technológie Bluetooth pre pripojenie k smartfónu aj zabudovaný malý motorček, ktorého pokyny používateľ doslova cíti.

„Vibračným motorčekom človek priamo cez kožu vníma rôzne povely, či už dĺžkou vibrácie alebo počtom tých zavibrovaní. Podľa toho vie, odkiaľ napríklad tá notifikácia prichádza, či je to hovor alebo to je SMS sprava.“

Náramok sa jednoducho zapína i odopína a obopne takmer každú šírku zápästia. Jeho hmotnosť len 25 gramov ho predurčuje na nepretržité nosenie. Dá sa využívať na všetky fyzické aktivity v akomkoľvek počasí, okrem plávania a potápania.

„Tak ako každý správny fitnes tracker musí byť odolný či už voči potu, ale samozrejme hlavne voči vode. A nie je problém ani po danom cvičení sa ísť osprchovať s náramkom a nestarať sa o to, že ho človek musí pri sprchovaní položiť vedľa v skrinke.“

Samotný náramok funguje v troch režimoch. Prvý, denný, slúži na prehľad o spálených kalóriách, počte krokov, prejdenej vzdialenosti, či o čase venovanom odpočinku.

Druhý režim je spánkový. Zaznamenáva čas a kvalitu spánku. Obsahuje aj inteligentný budík, ktorý dokáže rozpoznať hĺbku spánku a prebudí vás práve v tom správnom čase, kedy je váš spánok ľahký. Na budenie používa jemné vibrácie. No a posledný, tretí režim, nahrádza stopky počas cvičenia.

Náramok nemá žiadne tlačidlá a na prepnutie medzi režimami stačí, ak používateľ poklepe po hornej strane zariadenia. V textúre je vidno tri LED indikátory, ktoré zobrazujú práve používaný režim - oranžová pre aktivitu, modrá pre spánok, biela pre notifikácie. Jeho minimálna vizuálna výbava mu zároveň šetrí energiu a predlžuje výdrž na jedno nabitie.

„Dá sa povedať, keď zariadenie neobsahuje displej, obsahuje len diódy, tak v tomto prípade 10 dni vydrží bez problémov fungovať,“ uzatvára pán Jakub Tóth, Slovak Telekom.

Jawbone UP2 je síce inteligentný náramok, no bez smartfónu zmysel nemá. Je však jedno, či ide o zariadenie s operačným systémom iOS alebo Android. Aplikácia funguje pre oba. Jawbone UP2 je teda ideálnou voľbou pre pokrokovo zmýšľajúcich ľudí, ktorým záleží na zdraví a optimálnom životnom štýle. V tomto smere je určite vhodným nástrojom k zlepšeniu.