Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Boeing zostrojil prevratnú autonómnu ponorku Echo Voyager

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý z nás si pod pojmom Boeing určite predstaví lietadlo, no málokto vie, že už od roku 1960 sa táto spoločnosť okrem toho zaoberá aj vývojom strojov, ktoré nebrázdia oblohu, ale plávajú pod hladinou. Posledným výtvorom je ponorka s názvom Echo Voyager, ktorá je navrhnutá tak, aby zvládala autonómnu prevádzku počas dlhých mesiacov.

Ponorka Echo Voyager meria na dĺžku 15,5 metra a pripojila sa k rodine dvoch bezpilotných podmorských strojov od spoločnosti Boeing – 9,8 metra dlhému Echo Seeker a 5,5 metra dlhému Echo Ranger.

Rovnako ako oni, je ponorka Echo Voyager navrhnutá tak, aby dokázala pod vodou autonómne zhromažďovať údaje pre vedecké, vojenské alebo iné účely. No na rozdiel od nich nie je obmedzená na misie trvajúce do dvoch alebo troch dní. Prostredníctvom hybridného nabíjateľného elektrického systému dokáže Echo Voyager v prípade nutnosti vo svojej práci pokračovať po celé mesiace.

ponorka, Boeing, Echo Voyager, autonómna ponorka, veda, výskum, armáda, elektrická ponorka, hybridný elektrický pohon, technológie, novinky, technologické novinky, recenzie, inovácie, prvé dojmy

Okrem toho ponorka nemusí byť spustená alebo vyzdvihnutá z povrchu prostredníctvom sprievodného plavidla. Dokáže samostatne vyplávať a vrátiť sa do svojho prístaviska, čo šetrí náklady na dodatočnú posádku a prevádzkovanie sprievodnej lode.

Ponorka Echo Voyager sa môže v prípade potreby vynoriť nad hladinu v pravidelných intervaloch, kedy rozloží svoju skladaciu anténu a vyšle zozbierané údaje do informačného strediska danej misie.

Morské výpravy ponorky Boeing Echo Voyager sú naplánované už na tento rok v letných mesiacoch a uskutočnia sa pri pobreží Kalifornie.

ponorka, Boeing, Echo Voyager, autonómna ponorka, veda, výskum, armáda, elektrická ponorka, hybridný elektrický pohon, technológie, novinky, technologické novinky, recenzie, inovácie, prvé dojmy