Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prepravný kontajner sa môže zmeniť na malý a útulný domov

Prepravný kontajner sa môže zmeniť na malý a útulný domov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Malá americká firma Walker Wilderness Enterprices z Colorada nedávno dokončila zaujímavý projekt recyklácie prepravného kontajnera s názvom Container Tiny House, ktorý sa môže premeniť do plnohodnotného domova. Ten môže byť nakonfigurovaný podľa požiadaviek majiteľa a dopravený na jeho pozemok.

Domček v podobe Container Tiny House predstavuje upravený 12 metrový kontajner, ktorý má jedny vstupné dvere a viacero ovládateľných okien. Obývateľná plocha interiéru má rozlohu 29 metrov štvorcových. Výrobca však musel vyriešiť problémy s kovovou konštrukciou kontajneru, ktorá najmä v horúcich dňoch nevytvára prostredie pre obývanie. Niekoľko okien totiž prehrievanie vo vnútri nevyrieši.

Projekt kontajneru Tiny House zobrazuje dispozíciu miestností pre útulné bývanie

Spoločnosť Walker Wilderness Enterprised vytvorila v kontajneri rámovú konštrukciou uzavretú sadrokartónom, ktorá je v medzerách vyplnená penovou izoláciou v hrúbke približne 7,60 – 10,15 centimetra. Izolácia by mala zabezpečiť dostatočnú ochranu proti teplu a chladu.

Kontajner Tiny House zvnútra nerozoznáte od bežnej domácnosti

Vo vnútri obývateľného kontajnera sa nachádzajú dve spálne, každá na opačnom konci, kuchyňa s jedálenským kútom, kúpeľňa a malá technická miestnosť. V kúpeľni je kompostovacie WC a sprchovací kút. Kontajner je zapojený do elektrickej prípojky a obsahuje všetky potrebné inštalatérske armatúry.

Malá kúpeľňa v obytnom kontajneri obsahuje WC a sprchový kút

Osvetlenie je riešené prostredníctvom účinných LED diód a voda sa zohrieva propánovým ohrievačom. Za príplatok je možné Container Tiny House vybaviť rúrou, umývačkou riadu, kachlami na dvero, solárnym panelom, generátorom a čistiacou stanicou. Obývateľný kontajner je bez doplnkovej výbavy k dispozícii za cenu 50 000 dolárov.

Kuchyňa a jedálenský kút v obytnom kontajneri Tiny House