Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lietadlo Solar Impulse 2 dokončilo svoj solárny transatlantický let

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Solárne poháňané lietadlo Solar Impulse 2 sa zapísalo do histórie úspešným dokončením preletu cez Atlantik iba za pomoci slnečných lúčov. Jednomiestne lietadlo na palube s pilotom Bertrandom Piccardom pristálo včera v španielskej Seville o 7:38 miestneho času po lete, ktorý trval viac ako 71 hodín, potom čo opustilo letisko JFK v New Yorku.

Lietadlo Solar Impulse 2 prekonalo úspešne vzdialenosť 6 745 kilometrov a dokončilo tak svoju 15. etapu experimentálneho letu. Cieľom celého projektu je pritom obletieť s týmto prvým solárnym lietadlom celý svet.

Solárne poháňané lietadlo Solar Impulse prekonalo Atlanitk a úspešne pristálo v španielskej Seville

Pôvodný plán transatlantického preletu bol taký, že lietadlo pristane v Paríži, aby vzdalo hold historicky prvému sólo transatlantickému letu, ktorý vykonal v roku 1927 Charles Lindbergh. No zlé počasie vo francúzskom hlavnom meste si vyžiadalo presmerovanie leteckej trasy Solar Impulse 2 do Španielska. Počas pristávania letka španielskeho letectva po oblohe namaľovala dymom farby národné Španielska ako blahoželanie k úspešnému letu.

Španielska letka doprevádzala lietadlo Solar Impulse 2 pri pristávaní dymovými efektami na oblohe

Solárne lietadlo Solar Impulse 2 vyštartovalo z New Yorku 20. júna o 2:30 miestneho času. Štart bol urýchlený blížiacim sa studeným frontom, ktorý by mohol spôsobiť odklad štartu. Celý let pritom trval 71 hodín a 8 minút a lietadlo dosahovalo maximálnej výšky približne 8500 metrov a priemernej rýchlosti 95 km / h.

„Tento let symbolizoval vykročenie zo starého sveta do nového sveta. Naša budúcnosť bude čistá a všetko sa to práve teraz začalo,“ povedal Piccard po vystúpení z lietadla Solar Impulse 2 v Seville.

Lietadlo Solar Impulse 2 letelo z New yorku do Sevilly viac ako 71 hodín