Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung predstavil ultra rýchle UFS karty

Samsung predstavil ultra rýchle UFS karty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilné zariadenia, akčné kamery či lietajúce drony požadujú čoraz viac priestoru na ukladanie dát, ktoré by malo byť aj rýchle. Spoločnosť Samsung preto ako prvá predstavila novú generáciu úložných kariet Universal Flash Storage (UFS), ktoré majú rovnakú veľkosť ako karty microSD, ale poskytnú poriadne vysokú rýchlosť prenosu dát.

Nové UFS karty sú založené na štandarde JEDES Universal Flash Storage 1.0 Card Extension, ktorý je zameraný na zvýšenie rýchlosti prenosu dát. Samsung tvrdí, že sekvenčná rýchlosť čítania nových kariet UFS je až 530 megabajtov za sekundu, čo je až 5 krát rýchlejšie, ako u štandardných kariet microSD a rýchlosť sa približuje k pevným diskom SATA SSD.

Rovnako ako vylepšená sekvenčná rýchlosť čítania, ponúka nový štandard dramatické zlepšenie v rýchlosti pri náhodnom čítaní. Karta UFS s kapacitou 256 GB pracuje rýchlosťou 40 000 IOPS, čo je 20 krát viac v porovnaní s rýchlosťou náhodného čítania štandardných microSD kariet, ktoré sa pohybuje okolo 1800 IOPS.

Nové dátové karty Samsung UFS poskytujú oveľa rýchlejší prenos dát, ako bežné microSD karty

Takisto bol zaznamenaný aj dramatický nárast rýchlosti náhodného zápisu dát, nové karty od Samsungu sľubujú rýchlosť 35 000 IOPS pre model s kapacitou 256 GB. To je 350 krát rýchlejšie, ako u štandardných microSD kariet, zatiaľ čo pri sekvenčnom zápise sa dosahuje dvojnásobná rýchlosť 170 MB za sekundu.

Pre rýchly a efektívny prenos dát podporujú nové UFS karty multi príkazy a ich radenie, pričom majú vyhradené separátne cesty, ktoré umožňujú súbežné čítanie a zápis. Cena a dátum vydania zatiaľ neboli oznámené, ale UFS karty budú k dispozícii v úložných kapacitách 32, 64, 128 a 256 GB.

Nové dátové karty Samsung UFS budú dostupné v kapacitách 32, 64, 128 a 256 GB