Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mercedes-Benz využíva 3D tlač pre výrobu náhradných dielov

Mercedes-Benz využíva 3D tlač pre výrobu náhradných dielov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia 3D tlače sa v poslednom období stáva fenoménom vo viacerých priemyselných odvetviach, či už v stavebníctve, v leteckom priemysle alebo aj v automobilovom priemysle. Niektoré menšie automobilky dokonca skúšajú využiť technológiu 3D tlače vo veľkom meradle pre vytvorenie takmer kompletne vytlačeného automobilu.

Technológiu 3D tlače si osvojili aj veľké automobilky, ktorí ju však využívajú v o niečo menšom meradle. Výnimkou nie je ani Mercedes-Benz Trucks, ktorá chce využiť výhody 3D tlače pre vyrábanie dielov na požiadanie. Technológia je šetrná k životnému prostrediu a 3D tlačový proces je využívaný pre vytváranie rôznych náhradných dielov.

Nie je to prvýkrát, čo spoločnosť Daimler využila 3D tlač. Pomocou tejto technológie vyrába každý rok viac ako 100 000 prototypových dielcov. Rovnaký tlačový proces technológie Selective Laser Sintering však bude teraz použitý aj pri výrobe 30tich rôznych plastových dielcov pre nákladné automobily, vrátane krytov, rozpier, krytov na pružiny, vzduchových a káblových rozvodov, svoriek, montážnych a riadiacich prvkov.

Mercedes-Benz Truck využíva technológiu 3D tlače pre výrobu náhradných dielov pre svoje nákladné vozidlá

Tento výrobný proces je obzvlášť užitočný, pokiaľ ide o diely malého objemu alebo časti, ktoré nie sú sériovo vyrábané. Aplikovanie technológie 3D tlače pre výrobcov znamená, že sú schopní objednať a vytvoriť diely zo starých katalógov alebo modelových radov. Vzhľadom na to, že diely môžu byť vytlačené na požiadanie, teda takmer okamžite, Mercedes-Benz tiež ušetrí na skladovacích priestoroch. 3D tlačené náhradné diely sú pritom už k dispozícii na objednávku.