Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nissan Serena sa stane prvým japonským autonómnym vozidlom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnes by sme asi ťažko hľadali výrobcu automobilov, ktorý sa nezaoberá prácami na technológiách pre autonómne jazdné techniky. Automobilka Nissan oznámila svoj veľký krok vpred v tomto vývoji a stane sa tak prvým japonským výrobcom automobilov, ktorý dodá na trh autonómny pohonný systém pre ovládanie riadenia, bŕzd a plynu počas jazdy na diaľnici.

Japonská automobilka Nissan na vývoji autonómnej technológie už dlhšiu dobu spolupracovala s inžiniermi z NASA. Teraz sa Nissan rozhodol priniesť svoj systém ProPILOT do spotrebiteľskej piatej generácie minivanu Nissan Serena, ktorý by mal byť vydaný na konci augusta tohto roku. Hoci je automobil Nissan Serena určený výhradne pre japonský trh, Nissan tiež plánuje v roku 2017 zaviesť autonómny systém ProPILOT aj do automobilov Nissan Qashqai v Európe.

Nissan Serena bude prvým japonským automobilom, ktoré využíva autonómny systém riadenia v jednom jazdnom pruhu na diaľnici

Autonómny systém je navrhnutý pre jazdu v diaľničnom pruhu a využíva informácie získané z monografickej kamery, ktorá trojdimenzionálne rozoznáva značenie jazdných pruhov a iné vozidlá na ceste. Systém pri prednastavenej rýchlosti vodičom dokáže udržiavať bezpečnú vzdialenosť za vozidlom pred ním a pri autonómnom riadení udržiava polohu vozidla v strede jazdného pruhu.

Autonómny systém ProPILOT slúži pre ovládanie riadenia, bŕzd a plynu pre automobily Nissan Serena

Autonómny riadiaci systém ProPILOT sleduje tiež brzdové svetlá vozidla pred ním a dokáže v prípade potreby rýchlo reagovať pribrzdením až úplným zastavením. Keď sa zastavené vozidlá na ceste opäť pohnú, vodičovi stačí pre aktiváciu autonómneho systému len stlačiť tlačidlo na volante alebo poklepať nohou po plynovom pedáli. Systém sa znovu zapne a prevezme kontrolu nad vozidlom.

Nissan Serena je prvým japonským automobilom s autonómnym riadiacim systémom

Hoci je tento systém v súčasnej dobe určený len pre použitie v jednom jazdnom pruhu diaľnice, Nissan verí, že autonómna technológia pre jazdu vo viacerých pruhoch by mohla byť dostupná niekedy v roku 2018. Automobilka plánuje riešiť aj autonómny riadiaci systém pre jazdu v mestských uliciach a na križovatkách. Tento systém by chcela do svojich vozidiel aplikovať do roku 2020.

Automobilka Nissan oficiálne predstavila piatu generáciu automobilov Serena, ktoré sú vybavené autonómnym riadiacim systémom ProPILOT