Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vo videu od NASA môžete cestovať na Pluto a „pristáť“ na jeho povrchu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo ľudská misia na Mars sa postupom času javí ako niečo, čo by mohlo byť v blízkej budúcnosti reálne, pravdepodobne ubehne ešte veľa času, kým sa budú môcť astronauti prechádzať po zľadovatenom povrchu na planéte Pluto. No vďaka novému videu, ktoré zverejnila NASA, si môžete nasimulovať pocit cesty k tejto trpasličej planéte, vrátane takmer úplného pristátia na jej povrchu v oblasti s názvom Tombaugh Regio, v tvare pripomínajúcom srdce.

Vedci pracujúci na projekte vesmírnej sondy New Horizons, ktorá prelete okolo Pluta minulý rok v júli, museli pre kompletizáciu videa spojiť dokopy viac ako 100 snímok z progresu tejto misie. Video sa snaží simulovať výlet do týchto vzdialených končín našej slnečnej sústavy tak, aby ste mali pocit, akoby ste v sonde sedeli.

Video predvádza snímky zachytené vesmírnou sondou New Horizons, ktoré zaslala ku nám na Zem. Snímky sú zachytené v úžasnom rozlíšení, pričom vo videu sa môžete dostať k záberom zosnímaným zo vzdialenosti iba 64 kilometrov od povrchu Pluta. Je to celkom pôsobivé, keď zoberiete do úvahy fakt, že kamera na palube vesmírnej sondy New Horizons putovala vesmírom asi deväť rokov, kým vôbec začala snímať.

NASA zverejnila video, ktoré simuluje let a takmer úplné pristátie na trpasličiu planétu Pluto

Kým hlavné poslanie misie New Horizons, ktorým bolo skúmanie systému Pluta, je teraz u konca, vesmírne plavidlo stále zrýchľuje v priestore. Čaká sa na schválenie NASA o predĺžení misie, kedy by sa mohla sonda dostať hlbšie do Kuiperovho pásu, aby mohla skúmať ďalšie z pradávnych ľadových miniatúrnych svetov, ktoré sa nachádzajú v tejto obrovskej oblasti, ktorá je vzdialená najmenej 1,6 miliardy kilometrov za dráhou Neptúna.