Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový spôsob recyklácie: Plastové fľaše sa menia na módnu dámsku obuv

Nový spôsob recyklácie: Plastové fľaše sa menia na módnu dámsku obuv
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká obuvnícka spoločnosť Rothy´s sa chystá predávať nové topánky, ktoré ale vôbec nie sú nové, teda v tom zmysle, že sú pletené s použitím priadze vyrobenej z recyklovaných plastových fliaš. Módne dámske topánky sa môžu pochváliť podošvou a stielkou vyrobenou bez emisií uhlíka. Topánky sú plne recyklovateľné v prípade, že ich už nebudete chcieť nosiť, alebo ich chcete vymeniť za nové.

Výrobca Rothy´s zo San Francisca tvrdí, že jeho topánky sú výsledkom trojročného výskumu a vývoja produktov a mali by sa zaradiť do popredia módnej línie obuvi, ktorá využíva trojrozmerný proces pletenia pri výrobe.

Spoločnosť Rothy´s vyrába dámsku módnu obuv z recyklovaných plastových PET fliaš

Niť, ktorá je použitá pre pletenie zvršku obuvi je vyrobená výhradne z certifikovaných PET fliaš. Tie sú zbavené akýchkoľvek vrchnákov a štítkov. Premývajú sa v horúcej vode a potom sa spracovávajú do dlhých vlákien, z ktorých sa stáva priadza. Tá sa následne nechá zreagovať s uvoľňovacím činidlom, ktoré zabezpečí odvádzanie vlhkosti od nôh.

K dispozícii sú dva tvary obuvi vyroben z plastových fliaš: The Flat a The Point

Výsledkom je mäkké vlákno, ktoré vytvára priedušný zvršok topánky, pričom na každú topánku sa použije asi trojica recyklovaných fliaš. Zariadenia na výrobu topánok ich pletie do trojrozmerného tvaru tak, aby sa minimalizoval odpad pochádzajúci z brúsených vzorov, nerovností a defektov. Zvršok je potom tepelne nastavený do svojho tvaru a pre dokončenie topánky sa následne vo forme spája s podošvou a polstrovanou stielkou.

Dámska obuv Rothy´s sa vyrába z vlákien z recyklovaných plastových fliaš a je dotupná v až 17 rôznych farebných variáciách

Úvodná kolekcia módnych dámskych topánok Rothy´s je k dispozícii v dvoch prevedeniach a až v 17tich rôznych farebných kombináciách. Topánky sa dajú prať v práčke, aj keď len príležitostne. Na konci svojej životnosti môže byť každý pár topánok recyklovaný. Stačí keď si zákazníci stiahnu prepravný formulár a zašlú topánky recyklačnému partnerovi výrobcu, spoločnosti PLUSfoam.

Predaj topánok Rothy´s sa začal minulý mesiac. Módne topánky v štýle The Flat a The Point sa predávajú za cenu 125 a 145 dolárov.

Každá topánka z dámksej obuvi Rothy´s je vyrobená z približne troch plastových fliaš