Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotické rameno Obi podáva pomocnú ruku postihnutým pri konzumácii jedál

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rôzne robotické prístroje nám pomáhajú v modernej kuchyni, ale novinka Obi má za cieľ o niečo viac, než len pomáhať s varením. Tento malý robot s pohyblivým ramenom je navrhnutý tak, aby pomáhal ľuďom s telesným postihnutím a vrátil im späť dôstojnosť pri konzumácii jedál.

Robotické rameno Obi je prvým spotrebiteľským produktom spoločnosti Desin a svojim dizajnom zapadá medzi čisté a moderné kuchynské spotrebiče. Mohol by zlepšiť kvalitu života ľuďom, ktorí trpia napríklad mozgovou obrnou, Parkinsonovou chorobou, mozgovými poruchami a poškodením chrbtice.

Potom, ako opatrovateľ alebo rodinný príslušník rozdelí jedlo do štyroch samostatných misiek v podstavci robota Obi, sa používatelia môžu sami najesť bez ďalšej asistencie a to cez jednoduché rozhranie. Jedno tlačidlo posúva rameno medzi misky a ďalšie zvolí danú misku, pričom robotická ruka ponorí lyžicu do jedla, naberie porciu a privedie ju do úst používateľa.

Kuchynský robot Obi pomáha telesne postihnutým s konzumáciou jedál

Tieto kroky môžu byť upravené v závislosti na konkrétnych potrebách a schopnosti používateľa. Veľké tlačidlá s názvom „Buddy Buttons“ na stole môžu byť užitočné pre tých, ktorí stále majú schopnosť používať ruky, ale majú motorické poruchy, ktoré im neumožnia držať lyžicu. Tlačidlá sa dajú umiestniť aj na podlahu a používať ako pedále. K dispozícii sú vankúše, ktoré reagujú na jemné zovretie hlavou a tvárou, zatiaľ čo malý spínač vo forme náustku môže byť aktivovaný pomocou fúkania.

Robotické rameno Obi dokáže nabrať jedlo zo štyroch misiek

Robotické rameno Obi má k dispozícii tlačidlo „Teach Mode“, ktoré slúži na učenie sa trasy k používateľovým ústam. Rameno sa umiestni ručne do požadovanej polohy a od tej doby si robot Obi zapamätá polohu a vráti sa do nej vždy po aktivácii tlačidla pre konzumáciu. Svoj pohyb si pamätá dovtedy, kým sa nezvolí iná trasa. Robot je vybavený technológiou pre detekciu kolízií, takže sa nestane, že by rameno prekročilo svoju cestu a napríklad vrazilo do tváre používateľa.

Presná motorika robotického ramena Obi zabezpečí bezpečné vloženie jedla do úst používateľa

Po jedle môžu byť misky a lyžica, ktoré sú vyrobené z BPA plastov, vložené do umývačky riadu. Môžu sa vložiť aj do mikrovlnnej rúry alebo do mrazničky. Zabudovaná batéria poskytne dostatok energie pre 2 až 4 hodiny používania zariadenia.

Robot Obi je k dispozícii za cenu 4500 dolárov a v balení sa nachádza tanier, prestieranie, malá a veľká lyžica, nabíjací kábel a používateľská príručka. Tlačidlá „Buddy Buttons“, vankúše a náustok sa dajú objednať samostatne, v závislosti na potrebách používateľa.

Kuchynský robot Obi sa môže stať užitočným pomocníkom pre ľudí s rôznym stupňom telesného postihnutia