Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot BratWurst Bot v Berlíne servíroval chutné pečené klobásy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotický kuchár nazývaný BratWurst Bot bol použitý ako špecialista na prípravu pečených klobás a začiatkom tohto mesiaca obslúžil v Nemecku celý dav celebrít. Robot bol zostrojený vývojármi z Foschungszentrum Informatik (FZI) v nemeckom Karlesruhe a jeho cieľom bola demonštrácia technológií, ktoré ukázali, aké ľahké je vytvárať nové praktické roboty bez nutnosti špecializovanej výroby.

Robot BratWurst Bot debutoval 7. júla v Berlíne na 53. ročníku Stallwächterparty usporiadanou spolkovou vládou Baden-Württemberg. Na tejto každoročnej udalosti sa stretávajú podnikatelia, politici a medzinárodné celebrity.

BratWurst Bot bol postavený za použitia sady bežných súčiastok a návštevníkov párty obsluhoval za pomoci flexibilného a adaptívneho softvéru, ktorý dokáže komunikovať s verejnosťou. Robotická ruka je založená na ramene Universal Robots UR-10, ku ktorému je pripojená štandardná paralelná robotická ruka Schunk PG-70, ktorá drží úplne bežné kliešte na grilovanie. Klobásy boli robotom pripravované na bežnom plynovom grile, ktoré po upečení servíroval hladnému davu.

Robot BratWurst Bot na 53. ročníku Stallwächterparty v Berlíne pripravoval návštevníkom pečené klobásy

Pre objednanie klobásy návštevníci použili tablet s rozhraním ROS, kde zadali svoje meno a boli zaradení do poradia, pričom získali informáciu o priebežnom zostávajúcom čase na prípravu ich klobásy. Druhý tablet umiestnený priamo na robotovi mal na vrchnej časti položenú peknú kuchársku čiapku a na jeho displeji bola zobrazená digitálna tvár s fúzikmi. Robotický kuchár takýmto spôsobom komunikoval a vtipkoval so zákazníkmi, zatiaľ čo jeho rameno otáčalo klobásy na grile.

Objednávky prijímal robot prostredníctvom aplikácie, ktorá zaradila zákazníka do poradia a informovala ho o čase prípravy klobásy

Prehľad o stave grilovaných klobás robotovi poskytli dve RGB kamery spolu so algoritmom, ktorý slúžil na odčítanie ich stavu. Vďaka tomu dokázal robot lokalizovať klobásy uložené v zásobníku alebo na grile a mohol sledovaním ich farby vedel určiť, kedy sa majú obrátiť. Počas pečenia sa sprievodná aplikácia BratWurstManager založená na rozhraní ROS starala o dynamické plánovanie tak, aby zabezpečila čo najkratšiu čakaciu dobu.

Robot BratWurst Bot pripravil viac ako 200 pečených klobás

Počas akcie dokázal robot BratWurst Bot upiecť viac ako 200 klobás. Jeho výrobca tvrdí, že použitá technológia môže nájsť využitie aj v iných aplikáciách, ako napríklad v kooperatívnych montážnych úlohách alebo pri zložitých manipuláciách.

Kuchársky robot BratWurst Bot pri príprave klobás využíval dvojicu RGB kamier a sofistikovaný algoritmus rozpoznávania ich stavu