Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo: Inovatívne moduly pre telefóny Moto Z a revolučný tablet Yoga Book

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi najčastejšia otázka novinára, ktorý sleduje mobilné telefóny je to, že čo iné má ten nový smartfón oproti ostatným? Lepší procesor, lepší displej, o giga viac pamäte? Asi nuda, že. Aj v Lenove si to zrejme povedali a tak na IFA 2016 priniesli niečo, čo tu ešte nebolo. Novinári zostali prekvapení pri viacerých zariadeniach. A čo vy?

Lenovo Moto Z a Moto Z Play sú vlajkové lode smartfónov v štýlovom hliníkovom dizajne, ktoré sa od však od seba aj na prvý pohľad líšia. Výkonný Moto Z funguje s procesorom Snapdragon 820 a so svojou hrúbkou len 5,2 milimetra sa radí medzi najtenšie telefóny na svete. Moto Z Play zase stavil na poriadnu výdrž batérie s kapacitou 3500 mAh.

„V kombinácii so Super AMOLED displejom nám dáva skoro 50 hodín výdrže na batérie. To naozaj reálne vydrží tento telefón cez dva dni používania. A tiež je vo veľmi peknom prevedení. Je to kombinácia kovu a zadného skleneného krytu,“ hovorí pán Marek Tóth, Lenovo Slovakia.

Najväčšiu technologickú inováciu pri oboch modeloch však predstavuje zadná strana, na ktorej sa nachádza 16 pinový špeciálny zlatý konektor. Práve ten umožňuje rozšírenie telefónu o ďalšie funkcie pomocou prídavných modulov s názvom Moto Mods.

„Rozšírite svoj telefón napríklad o ďalšiu batériu. Funguje to veľmi jednoducho. Stačí to zacvaknúť a okamžite Plug and Play to funguje.“

V portfóliu sa pritom nachádza niekoľko druhov modulov Moto Mods. Zvukový modul, ktorý vznikol v kooperácii so známou audio firmou JBL premení smartfón na reproduktor s čistým a výrazným zvukom. Mimoriadne zaujímavý je modul, ktorý používateľom rozšíri smartfón o projektor do vrecka pre premietanie obľúbených videí.

„Robí to až 70 palcový obraz. Odporúčam samozrejme byť v tmavej miestnosti. Ten projektor nemá natoľko svietivosť. Máte tu takýto jednoduchý podstavec, takže môžete si regulovať, ako budete mať ten projektor.“

Čínske Lenovo vybavilo svoje telefóny Moto Z a Moto Z Play rozširujúcimi modulmi Moto Mods, ktoré pridávajú zaujímavé funkcie

Lenovo však na IFA prekvapilo aj ďalším modulom. Ten vychádza zasa so spolupráce s ikonou fotografického priemyslu, spoločnosťou Hasselblad. Spolu tak priniesli nový modul True Zoom, ktorý bol prvýkrát predstavený práve počas veľtrhu IFA.

„Hasselblad Mods má 10x optický zoom, čo doteraz nebolo možné v smartfónoch. Má to xenon flash, má to manuálnu spúšť.“

Takto dostáva smartfón nový rozmer fotenia, pod ktorý sa podpísala práve švédska legenda. Popri prídavných moduloch sa však zadnej strane smartfónov z rodiny Moto Z dajú pripevniť aj rôzne štýlové zadné kryty, ktoré spravia telefón osobitým, presne podľa vkusu používateľa.

„Konkrétne tento kryt je v koženom prevedení, toto je reálna koža. Budeme mať drevené prevedenia.“

A samozrejme aj mnohé ďalšie. Popri smartfónoch však vývojári z Lenova niekoľko rokov usilovne pracovali i na novom tablete Yoga Book. Je to však veľmi zvláštny tablet, ktorý má tvar malého notebooku. Inovatívnosťou je v tomto smere rozhodne unikátny.

„Na prvý pohľad klasický tablet, 10 palcový, s dobrými špecifikáciami. 4 GB pamäte, 64 gigový storage, 10 palcové prevedenie Full HD. Má jedinečný pánt, ktorý umožní vám otočiť o 360 stupňov tento tablet a môžete si urobiť z klasického tabletu produktívny notebook.“

S hrúbkou 9,6 milimetra ide podľa vyjadrenia spoločnosti Lenovo o jedno z najtenších zariadení 2 v 1 na svete. A to aj preto, že druhá časť tabletu môže slúžiť ako takzvaná Halo klávesnica, ktorá je navrhnutá pre rýchlejšie a pohodlné písanie.

„Doteraz ešte nebola používaná. Nie je to mechanická klávesnica, funguje na dotykovom princípe.“

No táto časť tabletu sa dá použiť ešte aj ďalšími dvomi spôsobmi. Funguje ako plocha pre písanie či kreslenie štandardným Stylus perom. Druhý spôsob je však kreatívnejší, s použitím digitálneho pera s dvojitou funkciou. Pero totiž neslúži len pre písanie na displeji ale aj na aktívnej ploche.

„Tu máme aj možnosť pridať klasický papier a použiť toto pero s klasickým hrotom pera. A môžete si na to pekne písať, ako píšete doma na bežný zošit a v reálnom čase sa vám to premietne do tabletu,“ uzatvára pán Marek Tóth, Lenovo Slovakia.

Zaujímavé je aj to, že tablet Yoga Book bude dostupný v dvoch verziách, s operačným systémom Android 6.0 alebo s Windows 10 a okrem Wifi budú k dispozícii aj modely s LTE dátovým pripojením. Pôjde teda určite o jedno z najmobilnejších zariadení na svete, ktoré rozhodne poslúži aj na prácu.