Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rozkošný robotický spoločník Kirobo Mini bude čoskoro komerčne dostupný

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas výstavy CEATEC, ktorá sa koná v Tokiu, oznámila spoločnosť Toyota, že jej vyvíjaní osobný robot Kirobo Mini bude komerčne dostupný v prvých mesiacoch roka 2017. Toto oznámenie by mohlo byť míľnikom v spotrebiteľskej elektronike, pretože Kirobo Mini ponúka naozaj širokú škálu funkcií osobného robota.

Všetko nasvedčuje tomu, že budúcnosť sa bude niesť v znamení robotiky a predstavenie 10 centimetrového osobného robota Kirobo Mini by mohlo byť prvým krokom tým správnym smerom. Toyota vyvíja osobné roboty viac ako desať rokov a napriek tomu, že je robot Kirobo Mini malý a váži len 183 gramov, ide o veľmi inteligentného spoločníka.

Toyota predstavila inteligentného osobného robota Kirobo Mini

Robot Kirobo Mini dokáže rozpoznať hlas a emócie z tváre používateľa a jeho umelá inteligencia má veľký potenciál na to, aby sa stal vašim každodenným robotickým kamarátom. Pamätá si vaše preferencie či navštívené miesta, dokáže gestikulovať a napríklad osláviť nejaké vaše víťazstvo, uteší vás počas smútku a slovne reaguje zodpovedajúcim spôsobom na vaše emócie. Hoci niektorí ľudia môžu byť proti takýmto spoločníkom, výskumy ukázali, že takéto roboty oceňujú ako priateľov najmä seniori a deti.

Drobný robot Kirobo Mini sa môže stať priateľským spoločníkom pre všetky vekové kategórie

Aj preto má robot Kirobo Mini schopnosť upútať používateľa v akomkoľvek veku. Pre ľudí, ktorí cestujú, sa môže stať osobným digitálnym asistentom, ktorý využíva svoj inteligentný softvér tak, aby sa dokázal učiť vaše zvyklosti v priebehu času. Robot bol pritom pôvodne navrhnutý ako spoločník do auta, umiestnený ako hovoriaca hlava na palubnej doske. No vývojári sa z neho rozhodli spraviť plnohodnotného spoločníka pre každú situáciu.

Robot Kirobo Mini dostal aj vlastnú postieľku, ktorá slúži ako ochranné puzdro

Robot Kirobo Mini je prvým komerčným produktom z projektu Toyota Heart, ktorého cieľom je vyvinúť výraznú interakciu medzi človekom a strojom. Robota si na vlastné oči môžu pozrieť a vyskúšať návštevníci výstavy CEATEC, ktorá sa koná v Japonsku.

Robot Kirobo Mini dokáže patrične reagovať na emócie svojho majiteľa

Toyota sa chystá uvoľniť osobného robota Kirobo Mini počas prvých mesiacov budúceho roka za cenu 400 dolárov plus 3 doláre ako mesačné predplatné pre mobilnú aplikáciu. Počiatočná fáza predaja bude cez určených predajcov v Tokiu a Aichi, neskôr bude nasledovať celoštátny predaj zatiaľ samozrejme iba v krajine vychádzajúceho slnka.