Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kalifornia dala zelenú autonómnym vozidlám na cestách

Kalifornia dala zelenú autonómnym vozidlám na cestách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viaceré automobilky sa zapojili do pretekov, ako čo najrýchlejšie dostať vyvíjané autonómne automobily na verejné komunikácie, no postupne sa pridávajú aj zákonodarcovia, ktorí sa snažia vyvážiť použitie technológie s verejnou bezpečnosťou.

S ohľadom na túto skutočnosť schválil americký štát Kalifornia testy pre autonómne vozidlá, čo umožní samostatne ovládaným automobilom sa prevážať po cestách bez ľudského zásahu za volantom. Úradné nariadenie AB-1952 však neumožňuje výrobcom, aby sa testovanie ich skúšobných vozidiel uskutočnilo na akejkoľvek starej ceste v „Zlatom štáte“.

Namiesto toho bol spustený pilotný projekt riadený úradom Contra Costa Transport Authority, kedy budú autonómne vozidlá prevážať pracovníkov po cestách biznis parku San Ramon Bishop. Trasa však bude zahŕňať aj nejaké úseky, po ktorých sa autonómne vozidlá budú prevážať na verejných komunikáciách.

Americký štát Kalifornia zverejnil povolenie pre testovanie autonómnych automobilov na vybraných cestách (Foto: Google)

Schvaľovací dokument zahŕňa tiež oblasť GoMentum Station, čo je opustená testovacia plocha, kde značky ako je Honda a Otto pracujú na svojich autonómnych systémoch. Podľa nových pravidiel nebudú autonómne vozidlá musieť byť vybavené pedálmi alebo volantom, no v rámci bezpečnostných opatrení budú musieť udržiavať svoju rýchlosť pod 56 km / h.

Výrobcovia autonómnych automobilov majú povinnosť vytvoriť jasný plán, ako a kde budú testovať svoje vozidlá, pričom legislatíva požaduje poistné krytie skúšobných autonómnych vozidiel vo výške 5 miliónov amerických dolárov.

Skúšobné autonómne vozidlá nebudú musieť mať pedále ani volant, no musia dodržiavať stanovenú maximálnu rýchlosť (Foto: Ford)