Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jedlo budúcnosti vytvorené z medúz, morských rias či hmyzu. Dali by ste si?

Jedlo budúcnosti vytvorené z medúz, morských rias či hmyzu. Dali by ste si?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Šľachtenie zvierat a poľnohospodárstvo v takej podobe, ako ju poznáme dnes už nebude v budúcnosti udržateľné pre našu planétu, pretože napríklad emisie skleníkových plynov z poľnohospodárskej výroby dosahuje úroveň 24 percent a pre výrobu mäsových výrobkov sa spotrebuje nadmerné množstvo vody, až 7000 litrov pri spracovaní jedného kilogramu mäsa.

Aj preto je potrebné hľadať alternatívne spôsoby výživy pre budúce generácie, no málokto by si asi pomyslel, že možným riešením by mohli byť aj také medúzy alebo hmyz. Hmyz sám o sebe má vysoký obsah kvalitných bielkovín, ktoré by mohli byť použité ako krmivo pre zvieratá, no keďže sa tieto živiny dajú obsahovo porovnávať s tými v mäse a rybách, môže sa hmyz stať aj každodenným ľudským zdrojom výživy.

Talianska start-up spoločnosť Italbugs sa napríklad zamerala na výskum a vývoj chovných postupov pre hmyz, pričom zisťuje, ktoré druhy sú pre človeka lahodné. Koniec koncov, keď si slimáky našli cestu do západnej kuchyne, prečo by nemohli aj mravce či šváby? Aj Francúzi investujú do vývoja v tejto oblasti. Napríklad spoločnosť Jimini´s sa zaoberá výrobou občerstvenia z hmyzu chovaného v Thajsku či produkciou energetických tyčiniek vyrobených z kobyliek, sušeného ovocia, jabĺk a škorice.

Spoločnosť Jimini´s sa zaoberá výrobou občerstvenia z hmyzu

Ďalším inšpiratívnym zdrojom pre rozšírenie nášho jedálnička v budúcnosti by mohli byť moria a oceány. Spoločnosť Algae Factory z Amsterdamu produkuje morské riasy ako čokoládové tyčinky, ktoré sú bohaté na esenciálne živiny, ako sú bielkoviny, vitamíny, minerálne látky, esenciálne aminokyseliny, omega 3 a 6. Francúzska spoločnosť Algama zase používa morské riasy na výrobu ekologických potravín a nápojov.

Čokoládová tyčinka z morských rias

Inštitút pre vedu a produkciu potravín CNR v talianskom meste Lecce zverejnil štúdiu, ktorá ukazuje pozitívne dáta pre použite medúz ako možného zdroja potravy pre človeka. Medúzy obsahujú vodu, bielkoviny a kolagén, pričom všetky prvky vykazujú silnú antioxidačnú aktivitu. Pridanie medúz na náš tanier by tiež mohlo byť schodným riešením proti ich premnoženiu v našich moriach v dôsledku nadmerného rybolovu.

Dnes už máme rôzne metódy pre výrobu mlieka a mäsa bez použitia zvierat ako zdrojov. Čo sa týka mlieka, sójové a ryžové sú už bežnou súčasťou na pultoch v obchodoch, no o nedlho by sa k nim mohlo pridať i mlieko vyrábané z hrášku. Aspoň tak to vidí spoločnosť Ripple Foods, ktorá v roku 2015 uviedla na trh mliečny produkt kompletne vyrobený z hrachu, ktorý je bohatý na vitamín K, B1, C, mangán, vlákninu, meď a fosfor.

Spoločnosť Ripple Foods ponúka mlieko kompletne vyrobené z hrachu

Ani mäso nemusí byť nutne zo živých zvierat. Spoločnosť Memphis Meat zo San Francisca produkuje karbonátky, ktoré sú vytvorené z vypestovaných zvieracích buniek, ako napríklad z kravského alebo kuracieho mäsa, ktoré obsahujú glukózu, vitamíny a minerály. Z druhej strany to poňala spoločnosť Impossible Foods, ktorá vyrobila bezmäsité mäso z látky, ktorá je zodpovedná za prenášanie kyslíka v obehovom systéme zvierat, a ktorá zafarbuje krv na červeno a dodáva mäsu jeho špecifickú farbu. Vďaka tomu je Impossible Foods schopná vyrábať bezmäsité mäso, ktoré má však autentickú mäsovú príchuť, ale dá sa vyrábať vo veľkých množstvách.

Toto sú len niektoré z mnohých možností potravín, ktoré by mohli byť zdravou alternatívou, ktorá je zároveň šetrná k našej planéte. Viacerí výrobcovia a vývojári prezentovali svoje potraviny budúcnosti práve na výstave Maker Faire Rome 2016.

Karbonátky od spoločnosti Memphis Meat sú vytvorené z vypestovaných zvieracích buniek