Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron vystreľujúci lasery pre detekciu výbušnín zo vzduchu

Dron vystreľujúci lasery pre detekciu výbušnín zo vzduchu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Špeciálne stroje a drony sú pravidelne nasadzované do misií, ktoré majú záchranné a bezpečnostné úlohy. V poslednej dobe sú to napríklad drony, ktoré dokážu detegovať a odstrániť skryté míny, alebo roboty, ktoré pomáhali s jadrovým odpadom vo Fukušime. Najnovším prírastkom je dron, ktorý je vybavený laserom pre detekciu výbušnín a chemických zlúčenín.

Izraelská bezpečnostná firma Laser Detect Systems (LDS) vyrobila systém SpectroDrone pre drony, ktorý je z výšky schopný nielen detegovať výbušniny a nebezpečné chemické látky, ale poradí si aj s ďalšími materiálmi, ako sú narkotiká, minerálne látky a niektoré biologické látky. Vývojári vylepšili predchádzajúcu technológiu, pri ktorej musel byť v materiály vnorený snímač, ktorý sa spájal s laserom systému SpectroDrone.

Systém SpectroDrone po pripojení k dronu dokáže z výšky detegovať výbušniny a nebezpečné materiály

Spoločnosť LDS tvrdí, že ich systém SpectroDrone môže byť pripojený nielen k dronu, ale aj k pozemnému robotovi, pričom dokáže detegovať nebezpečné materiály a výbušniny z výšok a vzdialeností niekoľkých metrov. Je to možné vďaka patentovanému zariadeniu, ktoré obsahuje elektro-optické komponenty, laserové lúče v niekoľkých vlnových dĺžkach, laserový diaľkomer, kameru s vysokým rozlíšením, spektrometre a patentované algoritmy.

Systém SpectroDrone pre detekciu využíva lasery v rôznych vlnových dĺžkach spolu s kamerou vo vysokom rozlíšení a spektrometrom

Výrobca testoval svoj systém SpectroDrone na drone Airobotics Optimus, ktorý na ploche trohch kilometrov predvádzal čo dokáže. Dron vybavený systémom SpectroDrone si poradil s detekciou výbušnín a nebezpečných látok v plynnej, kvapalnej, pevnej a práškovej forme, pričom niektoré materiáli vedel analyzovať v reálnom čase.

Systém SpectroDrone je schopný niektoré nebezpečné materiály detegovať v reálnom čase