Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DartDrone: Vzduchovkami vyzbrojený dron pomôže veterinárom a farmárom

DartDrone: Vzduchovkami vyzbrojený dron pomôže veterinárom a farmárom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Haevic sa rozhodla upraviť svoj dron SuperDrone a vytvorila špeciálny dron s názvom DartDrone, ktorý je schopný niesť vzduchovú pušku, ktorá vystreľuje šípky. Dron je cielený ako užitočný nástroj pre veterinárov, ochranárov a farmársky priemysel.

Základný model dronu SuperDrone už niekoľko rokov pomáha ako strážca hospodárskych zvierať a môže byť osadený aj termálnou kamerou pre sledovanie predátorov alebo nepovolaných osôb na pozemku. Nový variant v podobe dronu DartDrone sa však vyzbrojil dvomi pneumatickými puškami, ktoré vystreľujú šípky. Dron tak môže pomáhať pri selektívnom uspávaní zvierat napríklad počas veterinárnej kontroly.

DartDrone má šesť skladacích vrtúľ a je o niečo robustnejší ako jeho predchodca SuperDrone. Jeho veľkosť narástla na 43,2 centimetra a má úžitkové zaťaženie až do hmotnosti 10 kilogramov. Dron zvláda letieť pri maximálnej rýchlosti až 67 km / h, pričom vo vzduchu môže operovať 20 až 30 minút v závislosti od poveternostných podmienok.

DartDrone nesie dvojicu vzduchových pušiek, ktoré vystreľujú uspávacie šípky

K dronu patrí aj headset, ktorý používateľovi poskytne priamy pohľad z kamery dronu, a pomocou ktorého môže pohybmi hlavou efektívne ovládať zbraň so šípkami. Zbraň sa v závese nakláňa smerom nahor alebo nadol podľa toho v akom uhle používateľ pohybuje s hlavou. Zameriavací kríž na displeji headsetu používateľa navedie k svojmu cieľu. Podľa výrobcu je odporúčaný tlak vzduchu v zbrani schopný presne zasiahnuť do vzdialenosti 30tich metrov. Nastavenie tlaku vzduchu má pritom vplyv na rýchlosť a vzdialenosť, ktorú šípka prekoná.

Vo svojej domácej krajine v Južnej Afrike stojí dron DartDrone 200 000 R, čo je v prepočte približne 12 918 Eur. K dispozícii bude od 18. novembra, pričom v balení sa bude nachádzať samotný dron DartDrone, záves, šípková zbraň, batéria s kapacitou 16 000 mAh spolu s nabíjačkou, 10 kanálová vysielačka, kamera GoPro Hero 4 Silver a letecký headset pre ovládanie dronu.