Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rekordný počet dronov od Intelu rozžiaril oblohu počas veľkolepej šou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel začiatkom roka predviedla za použitia formácie jednej stovky lietajúcich dronov poriadnu svetelnú šou. Vývojári však nezaháľali a ešte tento rok sa rozhodli pokrstiť nový dron Shooting Star, určený pre svetelné „ohňostroje“, ešte veľkolepejšou svetelnou šou, v ktorej predvádzalo svoje schopnosti až 500 týchto nových dronov.

Len minulý mesiac Intel predstavil svoj prvý komerčný dron Falcon 8+, ktorý je navrhnutý pre prieskumy a mapovanie terénu, no vývojári popri tom hľadali inšpiráciu nových aplikácií dronov tak, aby mohli byť napríklad použité na vytvorenie nového druhu svetelnej šou. Začiatkom tohto roka tak spoločnosť použil 100 dronov vybavených LED svetlami pre vytvorenie predprogramovanej formácie, ktorá bola synchronizovaná za zvukov Beethovenovej Piatej symfónie. Tento výkon sa zapísal aj do Guinnessovej knihy rekordov pre najväčší počet bezpilotných lietadiel vo vzduchu ovládaných súčasne.

Spoločnosť Intel prezentovala svoj nový dron Shooting Star, ktorý je určený pre vytváranie synchronizovanej svetelnej šou na oblohe

Spoločnosť Intel však teraz prekonala vlastný rekord vo veľkom štýle. Nová svetelná šou zahŕňala 500 dronov lietajúcich súčasne, ktoré boli pilotované iba jedinou osobou za použitia jediného notebooku. Pre dosiahnutie tohto nového rekordu museli vývojári z Intelu spraviť niekoľko vylepšení a úprav na dronoch.

Intelu sa prepojením 500 dronov v jednej svetelnej šou podarilo prekonať vlastný Guinnessov rekord

Hmotnosť nových dronov Shooting Star bola znížená z viac ako 900 gramov na 280 gramov. To sa podarilo za pomoci oveľa ľahšieho plastu a peny v konštrukcii dronu. Nový letový ovládač má vyššiu mieru presnosti a umožňuje usporiadať letovú formáciu pre svetelnú šou už za niekoľko dní. Predtým sa to podarilo až za päť mesiacov, pretože sa musela pre každého drona zvlášť zmapovať jeho cesta ručne. Nový softvér využíva akýkoľvek snímok a jeho algoritmus sa dokáže automaticky naučiť čo najrýchlejšiu dráhu letu.

Dron Intel Shooting Star má výrazne ľahšiu konštrukciu a disponuje vylepšeným softvérom pre ľahšiu a precíznejšiu synchronizáciu z druhnými dronmi vo formácii

Zatiaľ to vyzerá tak, že Intel neplánuje komerčne uvoľniť svoj svetelný dron Shooting Star. Skôr má v úmysle verejne demonštrovať výhody tejto technológie používania bezpilotných lietadiel namiesto konvenčnej pyrotechniky. Výhodou je vyššia bezpečnosť a lepší potenciál pre choreografiu sekvencií v šou. Technológia tiež predstavuje pokrok dosiahnutý v autonómnej spolupráci skupiny dronov, čo by mohlo mať v budúcnosti vplyv napríklad na stavebníctvo, komunálne služby či vojenskú obranu.

Drony Intel Shooting Star dokážu vytvárať vo vzduchu rôzne formácie a vzory