Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na japonské polia už čoskoro vyrazia autonómne traktory

Na japonské polia už čoskoro vyrazia autonómne traktory
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári pracujú na autonómnych osobných vozidlách, nákladných vozidlách alebo autobusoch, no japonská spoločnosť Yanmar sa rozhodla pomôcť farmárom, a preto zavádza nové robotické traktory. Už od 1. októbra tohto roku plánuje spoločnosť uvoľniť na trh 2 série traktorov, ktoré sú vybavené autonómnym operačným systémom Smartpilot a systémom Information and Communications Technology (ICT), ktorá traktorom umožní prácu v autonómnom alebo poloautonómnom režime.

Obrábanie polí je vysoko kvalifikovaná práca, ktorá si vyžaduje školených a skúsených poľnohospodárov, ktorí dokážu vytvárať jednotný vzor hriadok, ktoré sú správne rozmiestnené a držať sa pritom kontúry krajiny.

Podľa spoločnosti Yanmar sú ich autonómne traktory s názvom Robot Tractor a poloautonómne traktory s názvom Auto Tractor navrhnuté tak, aby znížili potrebu manuálnej práce, ale aj nutnosť nasadenia kvalifikovaných vodičov, ktorí sú schopní vykonávať náročnú prácu v teréne. To je dôležitý faktor práve pre Japonsko, ktorého poľnohospodárstvo čelí starnúcej pracovnej sile. Navyše sa dá táto robotická technológia dodatočne osadiť aj do bežných traktorov spoločnosti Yanmar.

Autonómny traktor Yanmar Robot Tractor.

Nové traktory dokážu pracovať v režimoch Auto a Linear. V prvom režime robotický traktor spracováva všetky jazdné operácie, zatiaľ čo využíva GPS alebo bázové stanice pre presnú navigáciu. V režime Linear jazdí traktor počas kultivácie poľa smerom dozadu a dopredu, zatiaľ čo ľudský operátor sa zaoberá zložitejšími manévrami, ako je otáčanie v úzkom priestore. Medzitým technológia ICT zhromažďuje údaje o poľnohospodárskom manažmente prostredníctvom siete senzorov.

Ak je potrebné nasadiť ľudského operátora, nemusí sedieť v kabíne traktora. Namiesto toho ho vie ovládať s pomocou 10 palcového tabletu. Týmto spôsobom je operátor pritom schopný manévrovať až s dvomi traktormi naraz. Cez softvér sa dajú naprogramovať trasy a operátor vie sledovať stroje na poli nezávisle. K dispozícii je aj bezpečnostný systém, ktorý má zabrániť nehodám a umožňuje operátorovi aktivovať núdzové zastavenie traktora.

Spoločnosť Yanmar očakáva, že v budúcom roku predá 100 kusov traktorov zo sérií Robot Tractor a Auto Tractor. Cena poloautonómneho traktora Auto Tractor sa pohybuje od 10 725 000 do 14 075 000 JPY (približne od 82 968 až do 108 884 EUR), zatiaľ čo cena autonómneho traktora Robot Tractor sa pohybuje od 12 145 000 do 15 495 000 JPY (približne od 93 953 až do 119 869 EUR).

Poloautonómny traktor Yanmar Auto Tractor.