Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prístav v Aucklande bude mať prvý elektrický remorkér na svete

Prístav v Aucklande bude mať prvý elektrický remorkér na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci iniciatívy týkajúcej sa zmeny klimatických podmienok sa v novozélandskom prístave v Aucklande rozhodli od spoločnosti Damen Shipyards Group objednať prvý remorkér s elektrickým pohonom na svete. Ten by mal mať ťažnú silu podobnú najlepšiemu dieselovému remorkéru v prístave, no bez vytvárania emisií.

Prístav v Aucklande si v roku 2016 stanovil za cieľ mať nulové emisie do roku 2040. No tento cieľ je ťažkou výzvou, keďže v prístave sa používa veľa ťažkých zariadení, ako sú remorkéry (vlečné lode) a v tom čase existovalo len hybridné riešenie. Prístav však radšej počkal a stále hľadal, až kým teraz podpísal zmluvu so spoločnosťou Damen Shipyards Group, ktorá mu v roku 2021 dodá plne elektrický remorkér RSD-E Tug 2513. Bude mať rovnaký ťažný výkon 70 ton ako najlepší dieselový remorkér v prístave, ktorý má spotrebu 120 litrov nafty za hodinu, a ktorý tiež postavila spoločnosť Damen Shipyards Group.

Elektrický batériový remorkér bude mať ponor 6 metrov a na dĺžku meria 24,73 metra. Bude vybavený dvomi motormi s vrtuľami s priemerom 3 metre. Remorkér dokáže na jedno nabitie 2 800 kWh batérie ťahať tri až štyri lode, respektíve vydrží pracovať tri až štyri hodiny. Vďaka rýchlemu nabíjaniu by mala byť batéria nabitá do plnej kapacity približne za dve hodiny. Výrobca tiež pracuje na dodávke 1,5 MW nabíjačky, ktorá je založená na osvedčenej technológii nabíjacích staníc pre elektromobily.

Uvádza sa, že počiatočné náklady na remorkér s elektrickým pohonom na batérie sú zhruba dvojnásobné v porovnaní s dieselovým remorkérom. No jeho prevádzkové a servisné náklady sú podstatne nižšie a navyše treba zobrať do úvahy ekologickú stránku veci. Z bezpečnostných dôvodov však bude remorkér RSD-E Tug 2513 tiež vybavený dvoma záložnými dieselovými generátormi s výkonom 1 000 kW. Prístav v Aucklande však zdôrazňuje, že tie sa budú používať iba v prípade poruchy elektrických systémov.

Elektrický batériový remorkér RSD-E Tug 2513.